Bråde Tømrerværksted

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Bråde Tømrerværksted, Brådevej 4, Bråde by, Egebjerg sogn, Odsherred.

Tømrermester Martin Illemann købte grunden 1917/18, der blev kaldt "Ø-haven i Bråde, fik den drænet, og opførte her et flot stort rødstensstuehus og Bråde Tømrerværksted, der efter forholdene var ret stort. Der blev også anlagt en stor have med en nøddeallé langs med Brådevej.

I stuehuset havde Egebjerg Sogns Sparekasse en filial, som blev bestyret af Illemanns hustru Thora. Den hed også Egebjerg Sparekasse

Martin Illemann var blevet uddannet hos tømrermester Niels Frandsen i Nykøbing Sjælland.

Han oprettede først et mindre tømrerværksted i Bråde Skole, hvor hans far var lærer, og her begyndte hans selvstændige virksomhed, og en af hans første opgaver var at bygge udlængerne til Søndergård i Hølkerup.

Han specialiserede sig i større husbyggerier såsom gårde og feriekolonier m.m., og der var ansat op til 7 svende.

Da han døde 1956 blev tømrerforretningen nedlagt.

Thora Illemann blev boede sammen med datteren og svigersønnen, Birte og Åge Larsen, til hun døde i 1970, hvorefter Birte og åge Larsen overtog ejendommen. Foruden de ejede Assenbjergvej 2, ejede de også marken Brådevej 8 mellem skolen og købmanden.


Historie og fortælling fra Hølkerup og Bråde af Poul Kristiansen 2003.--SOC 18. nov 2012, 15:45 (CET) -- POA 01. mar. 2021 21:51 (CET)