Nykøbing Sj. Skytteforening

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Skytternes hus på Egebjergvej 2014. - Foto: SOC.
Nykøbing Sj. Skytteforening, Egebjergvej, Nykøbing Sjælland.

9. skyttekreds Nykøbing Sjælland.

Skytteforeningen blev stiftet 6. september 1863, og er en af de ældste foreninger.

Klubhus og skydebaner ligger på Egebjergvej.

Initiativtagerne var Nykøbinggenserne prokurator Clausen, farver Anton Kønicke og købmand C. S. Jensen,

Formand blev prokurator Clausen, og derudover var i bestyrelsen jernstøber Røssell, købmand C. S. Jensen, E. G. F. Petersen og vognmand Melhede.

Hvad der derefter skete i bestyrelsen, savner man fuldstændig beretning om, idet optegnelserne, der sikkert engang har eksisteret i protokollerne, er blevet væk.

På et tidspunkt må den have ligget i dvale, så en genoplivning var nødvendig i 1878, og det berettes herom i den ældst bevarede forhandlingsprotokol fra 1938. Det var foreningens stifter og første formand, prokurator Clausen, der udgav bladet "Nykøbing Avis", og det var her man fandt en beretning om foreningens start 1863 med et medlemstal på 82 og et samlet årsbidrag på 121 rigsdalere.

Man fik skydebaneterræn ved Skærby, som tilhørte købmand Slott, og indtil 1898 stillede han den gratis til rådighed for skytterne, men så skulle han have vederlag.

Enten skulle foreningen betale 25 kroner i årlig leje, eller købe arealet, der var på 6½ tdr. land for 300 kroner - man fik prisen sat ned til 250 kroner.

1933 solgte man arealet for 10.000,00 kroner (sommerhusene var begyndt at dukke op), så det var noget af en fortjeneste, men for halvdelen af beløbet købte man et areal på Egebjergvej, overfor Grønnehavehus.

1936 den 30. januar oplyste formanden landsretssagfører Henry Andreas Gideon, at skydebanen kostede 800,00 kr., og skydehuset 5.000,00 kr., så det var var en god fortjeneste at sælge arealet i Skærby.

1943 fik man besked på af den tyske værnemagt at aflevere alle skydevåben på politistationen.

Nogle blev da også afleveret og opbevaret, men det var for størstedelens vedkommende gamle affældige våben, for de øvrige blev gravet ned på en vej i Skærby af entreprenør Stanley Segner. Da han måtte rejse til Sverige, afleverede han et "skattekort" til landsretssagfører Henry Andreas Gideon, og den 5. maj 1945 gravede man dem, og ammunitionen, op helt uskadte.

1952 den 16. juni indviede man den 200 m lange bane med skydning over vandet. Banen er den eneste i landet hvor målet ligger ud i vandet.

Formænd gennem tiderne var bl.a.:
Nykøbing Sj. Skytteforening afholder ”Torskegikde” ca. 1934. - På billedet ses bl.a: Apoteker Eilschou - Politiassistent Hansen.- Arrestforvarer Heegård - Unge Urmager Jørgen Andersen - Isenkræmmer Knud Larsen - landsretssagfører Gideoen - Redaktør Peter Christian Jacobsen - Politibetjent Stub og Lærer Ingvard Christian Eilersen.

Glarmester Bøeg til 1884.

Manufakturhandler Engmann.

Købmand Harald Nielsen.

Kæmner Christensen.

Redaktør N. Vallentin Nielsen, Odsherred Tidende.

Formand 1929 til 1963 var landsretssagfører Henry Andreas Gideon, og han forærede foreningen en vandrepokal.

1963 den 25. november, på et konstituerende møde, valgtes konsulent Laur. Petersen som ny formand.

1968 den 27. februar forelå tilladelsen til udbygning af klubhuset til en indendørs 15 meter bane

1965-1975 Laurits Petersen, som har siddet 21 år i bestyrelsen.

1975 boghandler Knud Lundberg.

2013 var formanden Erik Nygaard Hansen.


Kilde: Holbæk amt 1933-34 udg. af Amtshistorisk Forening. - Holbæk Amts Venstreblad 31. januar 1936 og 14. og 17. juni 1952 og 29. august 1953 og 31. august og 3. oktober 1963 og 28. februar 1968 og 1. december 1975. - Nordvestnyt 7. september 2013.--SOC 10. okt 2011, 19:26 (CEST)

+

Da Skytteforeningen i 1938 kunne fejre 75 års jubilæum bragte Holbæk Amts Venstreblad følgende omtale:

Nykøbing-Skytterne fejrer 75-Aars Jubilæet.

Nykøbing Skytteforening fejrede i Aftes sin 75 Aars Fødselsdag med en Middag, der var præget af Skytternes berømmelige Liv og Lune.

Formanden, Landsretssagfører Gideon, bød velkommen, specielt til de indbudte Gæster og dekreterede derefter Tavshed, til Stegen var sat til Livs. Da dette Maal var naaet, tog Formanden paany Ordet og holdt Festtalen, hvori han opridsede Skytteforeningens Historie. I det store og hele en Gentagelse af, hvad Bladene i forrige Uge meddelte i deres Jubilæumsartikler.

Vi blev alle forbavsede — udtalte Formanden — ved at erfare, at Foreningen var fra 1863, idet vi altid er tilbøjelig til at mene, al Tidsregningen for de danske Skytteforeninger begynder efter Krigen i 1864. Det viser sig jo imidlertid, at man enkelte Steder — som her — har været forud for sin Tid. Mange Ting fortæller den gamle Forhandlingsprotokol, men den beretter ikke om den for Skytterne egne Tone, det muntre selskabelige Lune og det prægtige Kammeratskab. I Haab om, at disse Egenskaber ogsaa i Fremtiden vil præge Foreningen — et Leve for Nykøbing Skyttekreds! (Hurra).

Isenkræmmer Knud Larsen: Det var en bevæget Tid, hvor de første Skytteforeninger blev dannet. De blev baaret frem af Minderne fra 1848, parret med Frygten for det 1864, der siden kom. De var tænkt som et Led i Landets Forsvar, hvad ingen i vor Tid sætter den i Forbindelse med. Men ved en Lejlighed som her, hvor vi fejrer Stiftelsen, er det naturligt, at vore Tanker dvæler ved Skyttesagens oprindelige Formaal. Med dette i Tanke vil vi samle os i et Leve for Danmark! (Hurra).

Overgartner Carlsen reciterede under stor Munterhed en versificeret, men noget ramsaltet Hyldest til Damerne.

Ætlinge af de gamle Vikinger. Politibetjent H. N. Hansen mente, at Skytterne var ægte Ætlinge af de gamle Vikinger. De drog udenvælts for at hjembringe Bytte. Skytterne drager til fremmede Kredse og vender hjem med Præmiesølvet. Han bragte de gamle Skytter en Hyldest og takkede dem for deres Indsats. Kun en er saa gammel, at vi ikke kender hans Bedrifter, nemlig den 93-aarige Mægler Hans Nielsen. Vi ved han har været blandt de første aktive Skytter, og det glæder os at se ham i vor Midte her i Aften. Et Leve for de gamle Skytter! (Hurra)

Kriminalbetjent S. M. Jørgensen vakte stormende Jubel ved at fremdrage en Række Eksempler paa Livet og Lunet i Skytteforeningerne.

Borgmester C. C. Iversen var ikke selv Skytte, men han forstod godt Interessen, som Skytterne lagde for Dagen overfor denne Sportsgren. I vore Dage er Skyttesagen kun Sport. 9. Kreds har altid klaret sig fint i Konkurrencerne og har derved kastet Ære over Byen. Det fortjener Foreningen Tak for.

Der overrækkes Gaver. Inspektør Chr. Petersen, Korshøjgaard, overrakte to Faneplader som Jubilæumsgave, en fra Overbestyrelsen for „De danske Skytteforeninger“ og en fra Holbæk Amts østre Kreds. Han beklagede, at der havde været Stagnation og Tilbagegang i Skytternes Rækker, men haabede, at den Fremgang, der de senere Aar har vist sig i de andre nordiske Lande, ogsaa vilde smitte i Danmark.

Overofficiant P. K. Jensen, Holbæk, overrakte et Sølvbæger fra Sjællands Skytteforbund. Han betegnede det som en Samfundsopgave at oplære de Unge i Brugen af en Bøsse. Fik de en saadan Lærdom, vilde mange Vaadeskudsulykker kunne afværges.

Mægler Hans Nielsen: Netop i Dag er det 77 Aar siden, jeg tog Ophold i Nykøbing, og fire Aar efter søgte Jeg Optagelse i Skytteforeningen. Dengang foregik Skydningen i Grønnehave Skov, hvor vi skød ind over en offentlig Vej, hvad man næppe i vore Dage kunde tænke sig, at Politiet vilde tolerere. Den Gang havde vi en Politimester Swaneskjold, og han var noget for sig selv. Bragte Politibetjenten ham en Betler, stak Politimesteren denne først en Lussing og derefter en Mark og paabød ham snares mulig at forføje sig ud af Jurisdiktionen. Men Færdselssikkerhed interesserede ham ikke, derfor lod han os dyrke Skydningen paa denne besynderlige Maade.

Den gamle Jubeloldings Tale hilstes med bragende Klapsalve og Formanden benyttede Lejligheden til at hylde Hans Nielsen baade som Skytternes og Byens Alderspræsident og udbragte et Leve for ham.

Restauratør Jens Jensen, Vig Forsamlingshus, og pens. Landpost Laurits Petersen, Vig, fremdrog Minder fra de mange Kapskydninger, som de havde deltaget i Nykøbing. Den sidste bemærkede, at selv om man ingen Optegnelse har om Nykøbing Skytteforenings Levevis i Tiden fra 1863 til 1878, saa havde den ikke ligget stille hele Tiden, i 1868 deltog den i en Kapskydning i Højby, hvor Nykøbingenserne for en Gang Skyld hentede sig et Nederlag, idet de kun opnaaede 46 Points mod Højbys 65.

Ind mellem Talerne var der sunget en hel Række til Dagens Anledning forfattede Sange.

Da Talelysten endelig var ebbe ud foretog Formanden. Præmieuddeling fra Søndagens Jubilæumsskydning. Præmielistens Navne bragte vi i Gaar.