Nattens Rytter
Hvem var "Nattens Rytter"?
Det skete i Odsherred 1930-1932.Følgende øjenvidenskildrig er fra en, der som ganske ung boede i Svenstrup Hestehave, og som fortæller følgende oplevelse:
Min bedstefar var skovløber i ? Skov, men på et tidspunkt blev hans astma så slem, at han ikke kunne arbejde mere, og så kunne de ikke bo i "Skovløberhuset" mere, for det hørte jo til skoven.
Så flyttede de hjem til os, og da bedstefar havde en hest og jumpe, så fik både hest og jumpe rum i laden.
En nat før de flyttede hjem til os blev hesten stjålet, og redet så den dampede, og var i en sørgelig forfatning om morgenen da den selv var fundet hjem. Det var noget der skete i omegnen af Egebjerg og Grevinge på den tid i 30-erne, hvor heste blev stjålet og næsten redet til døde. Og selvom det vakte stor opstandelse både blandt folk, og ikke mindst pressen, som dengang ivrigt skrev om disse overgreb, som de kaldte "Nattens Rytter", så lykkedes det vist aldrig at finde de skyldige, selvom der blandt befolkningen gik nogle rygter om smugling og lignende.
Min moster var hjemme på det tidspunkt, og da hun blev fotograferet til avisen sammen med hesten, var det meget stort, for det var skam en en stor begivenhed at komme i avisen dengang i 30-erne.
Kildemateriale: Fortalt af famillien til S. Ole Clausen.--SOC 23. jun 2011, 16:25 (CEST)
Tove Christensen fra Lestrup har pløjet sig igennem de gamle aviser fra 1930-32 og har skrevet af, hvad hun fandt om den natlige rytter, og her kommer nogle af artiklerne i forkortet udgave:
5. marts 1930.
Mystisk lån af heste.
Hvem foretager de natlige udflugter. Da gårdejer August Jørgensen, Lestrup, i morges kom ud i sin stald, opdagede han, at en af hans heste, en halvblodshoppe, stod løs i båsen med hovedtøj og saddel på.
Det var let at se, at hesten havde været meget hårdt brugt i nattens løb. Den, der har gjort sig skyldig i det frække brugstyveri, må være godt kendt på gården, thi sadeltøjet hængte i en vognport i et andet hus, og her stod 3 cykler, som ikke har interesseret manden så meget som gangeren.
Lånet er så meget mere mystisk, som det samme er sket i Unnerød for en halv snes dage siden.
Den gang var det tømrer Chr. Madsens hest, der var lånt. Da Madsen kom hjem fra et selskab ved 11-tiden om aftenen, var hans hest ikke i stalden. Man søgte efter den, men fandt den ikke.
Om morgenen gik hesten i stalden med hovetøj på, og man kunne se, at den var brugt hårdt i nattens løb.
At der er en forbindelse mellem de to tilfælde er givet
25. marts 1930.
Den natlige rytter.
En udflugt på skovrider Vestergårds hest. - Nu tager politiet affære.
Nu er spørgsmålet om hvem den mystiske person kan være atter blevet aktuelt, idet en af skovridder Vestergårds heste på Mantzhøj i nat har været brugt til en længere udflugt.
8. september 1930.
Atter har den natlige rytter i Egebjerg sogn været på spil igen i Lestrup.
28. januar 1931.
Atter har den natlige rytter igen været på spil, meddeler skovridder Vestergård på Mantzhøj, og denne gang var det fru Vestergårds ridehest der gik løs i gården så gennemblødt af sved, at skumklatterne drev af den.
Alle landmænd i Lestrup og omegn er interesseret i at få sagen opklaret; thi det er en grov mishandling af hestene, der finder sted.
7. februar 1931.
Over hele Odsherred taler man om den natlige rytter i Egebjerg sogn. Beboerne er opskræmte og politiet arbejder med sagen. Folk på egnen gisner om, at det natlige ridt muligvis står i forbindelse med spritsmugleri ved Stokkebjerg strand. Man mener, at hesten benyttes til at ride ud i vandet på, ud til smuglerbåden efter spritdunke.
11. februar 1931.
To mænd i Abildøre har set ham. Ved at spørge forskellige i Egebjerg sogn har vi fået oplyst, at man to steder har set den natlige rytter i Abildøre.
31. marts 1931.
Politiet på bar bund.
2. juli 1931.
Så gik det for anden gang ud over Møller Hansens hest på Egebjerg Mølle. Den lille sorte hest stod tøjret på marken, og der har rytteren sadlet den, og taget en tur ud over markerne.
9. november 1931.
Hvem er den høje mand med de lange støvler? Mens man hidtil ikke har set så meget som skyggen af den mærkelige rytter, er det nu lykkedes at komme ham på nært hold.
For et par aftener siden kom en ung mand, der tjener i Underød, hjem ved midnatstid. Da han hørte hovslag sprang han frem og greb hesten i tøjlen, men i det samme sprang rytteren - en høj mand i ridestøvler - af og løb alt hvad han kunne ud over markerne og var væk.
Men forknyt er rytteren ikke idet han et par nætter efter "lånte" den samme hest, og red den sønder og sammen.
Og sådan fortsatte det langt ind efter man havde passeret januar 1932, hvor igen og igen heste blev stjålet og skamredet om natten
Politiet udlovede en dusør på 200,00 kr. for at få standset dyrplageriet.
Der skete en morsom tildragelse i Bøsserup. En hest tilhørende Marie Nielsen var blevet syg, og karlen tog den ud om natten for at røre den en tur. Han havde ikke reddet længe før tre unge mennesker sprang på både ham og hesten. Misforståelsen opklaredes, og alle fire morede sig kosteligt.
Men så hen mod sommeren ophører de natlige ridt, og man hører ikke mere fra Nattens Rytter.
Der gik nogle meget hårdnakkede rygter om at det endelig lykkedes at fange ham, at han skulle være indlagt på sygehuset, som følge af slagsmål med arrestforvareren, men det kendte arrestforvareren intet til.
Den, og mange andre historier, var fri fantasi - men Nattens Rytter huserede efter 2 år ikke mere, og sagen blev aldrig opklaret.
Dette var bare et lille forkortet udvalg af historierne, som findes på Lokalarkivet.
+
En af dem, der stod for "opklaringen" var stationsleder ved Nykøbing Sjælland Politi S. M. Jørgensen.