Abildøre

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Abildøre, Egebjerg sogn, Odsherred.
Parti fra Abildøre ca. 1925, hvor man i baggrunden ser tømrerværkstedet ejet af Hans Engberg Nielsen. - Fotograf: Ukendt.

I de gamle skrifter stavet Abeldøræ, som muligvis kommer af Abel eller måske af Abild, men byen ligger kun en kvart mil fra stranden, og så har den sandstnligvis sit oprindelige navn i Abelemoræ. I Kent er nemlig et Apeldore, og der ligger også sådan et i Flanderen, der uden tvivl er af dansk oprindelse.

Abildøre har måske noget med træer at gøre, for ca. 1370-1380 nævnes byen som Abeldeøræ, dvs. "den grusede strandbred med æbletræerne".

1832 har Abildøre 9 bøndergårde, 1 boelsted (en halvgård), 11 huse med jord og 6 indesiddere.

1952 den 1. september blev man i byrådet endelig enige om at regulere den krogede vej gennem Abildøre by.

Den har to næsten vinkelrettede og to mindre knæk, og man blev efter flere års diskussioner enige om at anlægge en ny vej tværs over fra det første knæk ved Korsvejgården til det sidste knæk ved Ejvind Christensens gård.


Kilde: Odsherred, en topografisk beskrivelse af dr. J. H. Larsen 1832. - Litteratur: Bent Jørgensen Dansk stednavneleksikon Øerne øst for Storebælt Gyldendal 1981 samlet af Christian Larsen i Trundholm Lokalhistorisk Forenings blad nr. 3 – 1996. - Holbæk Amts Venstreblad 1. september 1952.--SOC 6. maj 2012, 19:14 (CEST)