Købmænd i Nykøbing Sjælland

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Købmænd i Nykøbing Sjælland.


Georg Christoffer Gottschalck fortæller til en Nykøbing avis 1936 i anledning af hans 76 års fødselsdag:

I mine drengeår var det købmandsgårdene der prægede byen, ligesom købmændene var de førende i byens liv. Købmandsgårdene havde ikke meget til fælles med de nuværende forretninger, der var f.eks. ikke tale om, at der blev anvendt butiksvinduer.

Til dem alle hørte landbrug, og til de fleste brændevinsbrænderier. Uden for butiksdørene stod oftest støtter, hvortil bønderne kunne binde deres heste. Så langt tilbage jeg kan huske, måtte de dog køre ind i gårdene med deres befordringer, men sådan har det ikke altid været. De blev i gamle dage ikke behandlet særlig godt, når de kom til byen, men det har heldigvis ændret sig meget.

Om hver af datidens købmænd Algade igennem, begyndende med Brønnicke, der havde købmandsgård hvor senere sadelmager Frederiksen fik til huse.

Så kom gamle købmand Thomsen, konsul M. Hansen, Jens Jensen, konsul C. Nielsen, garvar Schack, farver Kønnicke, efter hvem marken mellem Bagstræde og Nordvestvej i sin tid havde navn: Kønnickes Vænge.

Ølbryggeriet i Majorgården (det vestlige hjørne af Algade-Grønnehavestræde, der ejedes af brygger Jacobsen, som var den egentlige ophavsmand til Ringholmdæmningen.

Endvidere købmand Hans Bentsen, manufakturhandler F. Hansen, glarmester Bøgh (fremtrædende medlem af byrådet), købmand E. Olsen, farver P. Nielsen og boghandler N. P. C. Hornum, der tillige var lærer i Møllers betalingsskole.

Der var også bager Krøll, hvis sted var usselt at se til, men hvis brød var det mest velsmagende, der var Ole Olsens store købmandsgård, og der var købmand Carl G. F. Petersen, som senere blev kendt som skabet af asylet "Børnely".

Denne købmand Petersen havde saltværk ude på havnen. Det hed "Liverpool", og var installeret i den vestre del af den nuværende havnefogedbolig, og rummede to store pander. Råsaltet blev importeret.


Kilde: Georg Christoffer Gottschalck fortæller til en Nykøbing avis 1936 i anledning af hans 76 års fødselsdag.--SOC 20. dec 2015, 14:00 (CET)