Grønnehavestræde
Gaden - eller snarere vejen - har sit navn efter målet for en tur ad den til Grønnehaveskov sydvest for byen.
Vejen må vel antages at have nogen hævd som markvej, eller simpel forbindelsesvej, men den egentlige forbindelse til Grønnehave må vel være af Egebjergvejen.
Grønnehavestræde bliver da også først sent bebygget, og det med spredt bebyggelse. Endnu ved midten af 1900-tallet var der ledeige byggegrunde, og i 1960-erne og 70-erne blev de sidste landbrugsjorder på vejens vestside bebygget med etageejendomme.
Efter anlægget af Isefjordsvej omkring 1930 - en udbygning af den da ca. 50 år gamle Kalkbrænderivej - fik strædet øget betydning for trafikken fra den nye bydel i handelsgaden.
Også forbindelsen gennem skovstien til Amtshospitalet har vel gjort vejen mere vigtig som forbindelse til handelsgaden, Algade.
1904 den 20. oktober stoppede hvidtølsbrygger Peter Christoffersen, populært kaldet "Stoffer", med sit hvidtølsbryggeri i Grønnehavestræde 2.
Her lå/ligger også Agrisilvana, sagførerkontorer, Grønnehavegård, Nykøbing Mineralvandsfabrik "Skjold" og Grønnehavestrædes Kælderforretning.
1947 den 1. marts flyttede Holbæk Amts Venstreblad ind i Grønnehavestræde 1.
1949 den 1. marts er man ved opgravningen til den nye kloak stødt på en meget gammel brolægning.
Man antager, at det er rester af vejen, som i meget gamle dage gik gennem Grønnehave Port - udfaldsvejen fra byen dels til skoven og dels kildemarkedet, der afholdtes ved Sct. Karens Kilde i Kildehusene.
Byen havde dengang fem byporte, nemlig Østerport, Vesterport. Nørreport, Strandport og Grønnehave Port.
Kilde: Forsøg på en bygningsregistrant for Nykøbing Sjælland af Jørgen Gantshorn. - Holbæk Amts Venstreblad 1. marts 1949.--SOC 18. jun 2012, 15:40 (CEST)