Forskel mellem versioner af "Hørve sogn"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 1: Linje 1:
Hørve sogn dannede tidligere en halvø, beliggende mellem de nu udtørrede arealer: [[Lammefjorden]] og Svinninge Vejle. Det hørte under Dragsholm Birks jurisdiktion, som havde tingsted i [[Nykøbing Sjælland]], men i kirkelig henseende hører det under Skippinge herred.
+
[[Hørve]] sogn dannede tidligere en halvø, beliggende mellem de nu udtørrede arealer: [[Lammefjorden]] og Svinninge Vejle. Det hørte under Dragsholm Birks jurisdiktion, som havde tingsted i [[Nykøbing Sjælland]], men i kirkelig henseende hører det under Skippinge herred.
  
 
Dets afstand fra hver af de tre nærmest liggende købstæder: Holbæk, [[Nykøbing Sjælland]] og Kalundborg er ikke meget forskellig, mellem 3 og 4 mil.
 
Dets afstand fra hver af de tre nærmest liggende købstæder: Holbæk, [[Nykøbing Sjælland]] og Kalundborg er ikke meget forskellig, mellem 3 og 4 mil.
  
Hørve sogn er anneks sogn til [[Vallekilde sogn]], og udgør sammen med dette Vallekilde-Hørve kommune, hvis sogneråd har 9 medlemmer. Sognerådsformanden, gårdejer P. Slott, er tillige sognefoged, og bor i Hørve.
+
[[Hørve]] sogn er anneks sogn til [[Vallekilde sogn]], og udgør sammen med dette Vallekilde-[[Hørve]] kommune, hvis sogneråd har 9 medlemmer. Sognerådsformanden, gårdejer P. Slott, er tillige sognefoged, og bor i Hørve.
  
Navnet Hørve, mener man, skal komme af et ord, som betyder et sted, hvor landet vender. - Men en anden forklaring er vist også mulig.
+
Navnet [[Hørve]], mener man, skal komme af et ord, som betyder et sted, hvor landet vender. - Men en anden forklaring er vist også mulig.
  
Sognet var i forrige tider kun af ringe størrelse, med ved udtørring af Svinninge Vejle 1850 tillagedes det 66 tdr. land, hvad jo dog kun var af mindre betydning i sammenligning med udvidelsen ved [[Lammefjorden]]s tørlægning, hvorved dets stø'rrelse forøgedes med 2.680 tdr. land, og Hørves tidligere udstrækning mere end fordobledes.
+
Sognet var i forrige tider kun af ringe størrelse, med ved udtørring af Svinninge Vejle 1850 tillagedes det 66 tdr. land, hvad jo dog kun var af mindre betydning i sammenligning med udvidelsen ved [[Lammefjorden]]s tørlægning, hvorved dets størrelse forøgedes med 2.680 tdr. land, og [[Hørve]]s tidligere udstrækning mere end fordobledes.
  
I Hørve finder man byerne Hørve, Vejlby,Stationsbyen og Hørve Lammefjord, hvoraf de 3 første gennemskæres af Slagelse-Nykøbing landevej
+
I [[Hørve]] finder man byerne [[Hørve]], Vejleby, Stationsbyen og Hørve Lammefjord, hvoraf de 3 første gennemskæres af Slagelse-Nykøbing landevej
  
 
Sognet begrænses mod vest af [[Vallekilde sogn]], mod syd af Svinninge sogn i Tuse herred, mod øst af Kundby sogn i Tuse herred og mod nord af [[Fårevejle sogn]].
 
Sognet begrænses mod vest af [[Vallekilde sogn]], mod syd af Svinninge sogn i Tuse herred, mod øst af Kundby sogn i Tuse herred og mod nord af [[Fårevejle sogn]].
Linje 15: Linje 15:
 
Sognet er gennemgående fladt, idet den sydlige del af den udtørrede Svinninge Vejle og den østlige del af den udtørrede [[Lammefjorden]]. Kun i den nordvestlige del hæver landet sig opimod Vindekilde.
 
Sognet er gennemgående fladt, idet den sydlige del af den udtørrede Svinninge Vejle og den østlige del af den udtørrede [[Lammefjorden]]. Kun i den nordvestlige del hæver landet sig opimod Vindekilde.
  
[[Hørve kirke]], der ligger i Gl. Hørve, er opført af rå og kløvede kampesten med hvælvinger, og så sent som i 1564 forsynet med kalkmalerier.
+
[[Hørve kirke]], der ligger i Gl. [[Hørve]], er opført af rå og kløvede kampesten med hvælvinger, og så sent som i 1564 forsynet med kalkmalerier.
  
I Hørve fandt man Hørve Kommuneskole og [[Hørve Friskole]].
+
Før anlæggelsen af [[Odsherreds Jernbane]] var der i [[Hørve]] kun få huse og et forsamlingshus.
  
Der var opstået en del industrielle virksomheder, hvoraf skal nævnes maskinfabrik, skotøjsfabrik, maskinsnedkeri og rugemaskinefabrik. Desuden findes i byen afdelinger af Banken for Holbæk og Omegn og af Kalundborg og Omegns Bank.
+
I [[Hørve]] fandt man den kommunale [[Hørve Skole]] og [[Hørve Friskole]].
 +
 
 +
Da [[Hørve station]] blev anlagt opstod en del industrielle virksomheder, hvoraf skal nævnes maskinfabrik, skotøjsfabrik, maskinsnedkeri og rugemaskinefabrik. Desuden findes i byen afdelinger af Banken for Holbæk og Omegn og af Kalundborg og Omegns Bank.
  
  

Versionen fra 3. nov 2011, 15:53

Hørve sogn dannede tidligere en halvø, beliggende mellem de nu udtørrede arealer: Lammefjorden og Svinninge Vejle. Det hørte under Dragsholm Birks jurisdiktion, som havde tingsted i Nykøbing Sjælland, men i kirkelig henseende hører det under Skippinge herred.

Dets afstand fra hver af de tre nærmest liggende købstæder: Holbæk, Nykøbing Sjælland og Kalundborg er ikke meget forskellig, mellem 3 og 4 mil.

Hørve sogn er anneks sogn til Vallekilde sogn, og udgør sammen med dette Vallekilde-Hørve kommune, hvis sogneråd har 9 medlemmer. Sognerådsformanden, gårdejer P. Slott, er tillige sognefoged, og bor i Hørve.

Navnet Hørve, mener man, skal komme af et ord, som betyder et sted, hvor landet vender. - Men en anden forklaring er vist også mulig.

Sognet var i forrige tider kun af ringe størrelse, med ved udtørring af Svinninge Vejle 1850 tillagedes det 66 tdr. land, hvad jo dog kun var af mindre betydning i sammenligning med udvidelsen ved Lammefjordens tørlægning, hvorved dets størrelse forøgedes med 2.680 tdr. land, og Hørves tidligere udstrækning mere end fordobledes.

I Hørve finder man byerne Hørve, Vejleby, Stationsbyen og Hørve Lammefjord, hvoraf de 3 første gennemskæres af Slagelse-Nykøbing landevej

Sognet begrænses mod vest af Vallekilde sogn, mod syd af Svinninge sogn i Tuse herred, mod øst af Kundby sogn i Tuse herred og mod nord af Fårevejle sogn.

Sognet er gennemgående fladt, idet den sydlige del af den udtørrede Svinninge Vejle og den østlige del af den udtørrede Lammefjorden. Kun i den nordvestlige del hæver landet sig opimod Vindekilde.

Hørve kirke, der ligger i Gl. Hørve, er opført af rå og kløvede kampesten med hvælvinger, og så sent som i 1564 forsynet med kalkmalerier.

Før anlæggelsen af Odsherreds Jernbane var der i Hørve kun få huse og et forsamlingshus.

I Hørve fandt man den kommunale Hørve Skole og Hørve Friskole.

Da Hørve station blev anlagt opstod en del industrielle virksomheder, hvoraf skal nævnes maskinfabrik, skotøjsfabrik, maskinsnedkeri og rugemaskinefabrik. Desuden findes i byen afdelinger af Banken for Holbæk og Omegn og af Kalundborg og Omegns Bank.


Kildehenvisning: Holbæk amt 1933-34 udg. af Amtshistorisk Forening.--SOC 18. okt 2011, 17:45 (CEST) Sjællandske byer og deres mænd udg. af National-Forlaget 1918.--SOC 3. nov 2011, 00:33 (CET)