Røde Kors, Nykøbing Sj.
Røde Kors, Nykøbing Sjælland.
Grundlaget for foreningen blev lagt med et samariterkursus 1927, og den første opgave var en samaritervagt - i samarbejde med dr. Lind - ved Dr, margrethespillene på Annebergs mark.
Så lå arbejdet stille et par år, men efter at bogholderske Else Jensen var blevet repræsentant for Holbæk-afdelingen i Nykøbing Sjælland, begyndte de årlige samaritterkurser, den første tid dog kun med en halv snes elever på hvert hold.
I 10-året for afholdelsen af det første kursus var der i byen blevet så mange samaritter, at man kunne starte en samaritterforening.
1937 den 8. april var der stiftende generalforsamling.
Bogholderske Else Jensen blev den første formand, dr. Lind blev foreningens læge, og snedker Bjerre dens næstformand.
Med Finlandskrigen begyndte internationale opgaver. Man samlede dengang tøj i tonsvis, lige fra spædebørnstøj til pelse, og var også med ved modtagelsen af de finske børn.
Under besættelsen 1940-45 var samaritterne med i samarittjenesten, der blev ledet af Else Jensen, og de måtte møde på Nykøbing Sj. Sygehus hver gang der var luftalarm - somme tider 3-4 gange på en nat.
Efter krigen kom "Norges-indsamlingen", og Nykøbing Sj. Tekniske Skole var nok byens største og mest velassorterede "kolonialforretning", og det var fordi Røde Kors i Nykøbing Sjælland
1954 valgtes bankdirektør Knud Petersen til formand.
1963 blev bogholder Else Jensen valgt til formand.
1964 den 19. april afholdt Røde Kors samaritterne generalforsamling, hvor parcellist Evald Nielsen, Stenstrup, valgtes til ny formand.
Kilde: Holbæk Amts Venstreblad ?--SOC 29. aug 2014, 14:27 (CEST)