Røde Kors, Nykøbing Sj.

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Røde Kors, Nykøbing Sjælland.
Nykøbing Sjælland Samaritterforening ca. 1935, hvor medlemmerne er fotograferet med foreningens fane.
Med hvid markering: Nr. 1: Murermester Ludvig Mortensen (1883-1969).
Nr. 2: Ane Mathilde Mortensen f. Johansen (1886-1970), som er gift med Ludvig Mortensen.
Nr. 3: Fru bogtrykker Joensen .

"Nykøbing Sj. Samariterforening".

"Nykøbing Sj. R. K. S.".

"Røde Kors for Odsherred".


Kært barn har mange navne:

Grundlaget for foreningen blev lagt med et samariterkursus 1927, og den første opgave var en samaritervagt - i samarbejde med dr. Johs. Lind - ved Dr. Margrethespillene på Annebergs mark.

Så lå arbejdet stille et par år, men efter at bogholderske frk. Else Jensen var blevet repræsentant for Holbæk-afdelingen i Nykøbing Sjælland, begyndte de årlige samaritterkurser, den første tid dog kun med en halv snes elever på hvert hold.

I 10-året for afholdelsen af det første kursus var der i byen blevet så mange samaritter, at man kunne starte en samaritterforening.

1937 den 8. april var der stiftende generalforsamling.

Bogholderske Else Jensen blev den første formand, dr. Johs. Lind blev foreningens læge, og snedker Bjerre dens næstformand.

Med Finlandskrigen begyndte internationale opgaver. Man samlede dengang tøj i tonsvis, lige fra spædebørnstøj til pelse, og var også med ved modtagelsen af de finske børn.

Under besættelsen 1940-45 var samaritterne med i samarittjenesten, der blev ledet af Else Jensen, og de måtte møde på Nykøbing Sj. Sygehus hver gang der var luftalarm - somme tider 3-4 gange på en nat.

Efter krigen kom "Norges-indsamlingen", og Nykøbing Sj. Tekniske Skole var nok byens største og mest velassorterede "kolonialforretning", og det var fordi Røde Kors i Nykøbing Sjælland havde fået til opgave at samle fødevarer, penge og rationeringsmærker ind til nordmændene. Det blev den største indsamling i foreningens første 25-årige liv.

Senere gjaldt det køkkentøj, haveredskaber og spiseredskaber til hollænderne, ligesom man forsøgte at skaffe penge til det hjemlige arbejde ved at samle og rense sølvpapir og mælkekapsler, som blev solgt i København.

I sommeren 1945 kom 18 børn til byen fra Holland, og samme dag de rejste, kom der 30 børn fra Finmarken, som skulle være her et halvt år.

1947 den 8. april, ved 10-års jubilæet, blev formanden frk. Else Jensen hædret med Røde Kors 20 års hæderstegn.

1950 til 1956 etablerede man udlånsdepot, hvorfra befolkningen kunne låne sygeplejeartikler af forskellig art efter rekvisition gennem læge eller jordemoder eller sygeplejerske. Hidtil har man kunne låne fra afdelingens depot i Holbæk, men nu er en forsyning stationeret hos frk. Else Jensen, Lindeallé 6. Depotet omfatter en mængde sygeplejeartikler lige fra krykker til lagner, trøjer, bækkener, varmepuder o.s.v. Alt dette er til gratis udlån i sygdomstilfælde, når det bliver attesteret af lægen, jordemoderen eller sygeplejersken.

1953 den 21. januar kunne man læse følgende i Holbæk Amts Venstreblad:
I anledning af, at ambulancerne i Nykøbing ofte er blevet kaldt "Zonens ambulancer", og dette også er set i dagbladene, gør Røde Kors op-
mærksom på, at ambulancerne tilhører Dansk Røde Kors, og er forpagtet af vognmand Holger Olsen i henhold til kontrakt, så Zoneredningskorpset
har intet med dem at gøre.
Fremtidig vil chaufførerne ikke rykke ud i Zonens uniformer.

1954 i januar på generalforsamlingen oplyste H. R. Funder fra hovedkontoret om de nye vedtægter, som vedtoges.

Derefter hedder foreningen for fremtiden "Nykøbing Sj. R. K. S.", idet de sidste tre bogstaver betyder Røde Kors Samaritter.

Korpsrådet er ophævet, og den gamle bestyrelse gik af, oplyste formanden frk. Else Jensen, så der blev valgt en helt ny.

Indtil da havde afdelingen hørt under Holbæk, men 1954 dannede man sin egen afdeling.

1954 den 1. april ophørte Røde Kors med at udføre ambulancekørsel.

+

1954 den 2. september vedtog man at afdelingen skulle omfatte hele Odsherred, og afdelingens navn skulle være "Dansk Røde Kors for Odsherred".

Til bestyrelsen valgtes kæmner Vagn Andersen, frk. Else Jensen, overlæge Aage Kirkegaard, læge Johs. Lind, skoleinspektør Helveg Petersen, bankdirektør Knud Petersen, fru Lissi Jørgensen, bundgarnsfisker Viggo Hansen, Sjællands Odde, lærer Sv. Poulsen, Højby, tømrer Leif Hansen, Rørvig, parcelist Evald Nielsen. Brændt, førstelærer H. C. Madsen, Ulstrup skole, fiskehandler Villy Olsen, Abildøre, fru Bøgvad Ibsen, Asnæs, bestyrer N. Madsen, Riis og vognmand Hans Jensen, Grevinge.

I et konstituerende byrådsmøde senere på aftenen valgtes bankdirektør Knud Petersen til formand, frk. Else Jensen til næstformand, og kæmner Andersen til kasserer.

Depot og udlånsdepot var i Lindeallé 5, mens øvelser og kurser blev holdt på rådhuset og Wilhelm Nielsens Hotel (Hotel Odsherred).

Da foreningen ved udskillelsen fra Holbæk-afdelingen fik stillet et pengebeløb til rådighed, fandt man hurtigt ud af, at de skulle bruges til et eget hus.

Pinselørdag 1956 gik man i gang med at planere grunden på Dr. Schadsvej, og kun 3 uger senere kunne der holdes rejsegilde.

Sommeren igennem sled alle de frivillige i det, og den 20. oktober 1956 var der indvielse.

Gennem årene - indtil 1962 - var der på kurserne uddannet 1.450 samaritter, og det er ganske pænt i forhold til byens størrelse.

1963 blev bogholder Else Jensen valgt til formand.

1964 den 19. april afholdt Røde Kors samaritterne generalforsamling, hvor parcellist Evald Nielsen, Stenstrup, valgtes til ny formand.


Se også: Klubhuspladsen på Dr. Egedesvej.

Se også: Røde Kors, Odsherred.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 7. februar 1950 og 22. oktober 1953 og 3. september 1954 og Holbæk Amts Venstreblad i et ikke dateret indlæg, og 3. april 1962. - Odsherred Tidende 9. april 1947.--SOC 29. aug 2014, 14:27 (CEST)