Svanetorvet

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Svanetorvet, Nykøbing Sjælland.

Gaden hed tidligere Bagstræde fordi der rent faktisk var tale om en baggade til Algade.

Den rummer kun få selvstændige bygninger.

På grund af karakteren som baggade, og udvidelsen af parkeringsarealerne på grunden fra Algade, er der ikke længere nogen rigtig fornemmelse af baggadestrukturen.

1961 den 18. april gik der ild i de gamle ladebygninger bag Nykøbing Sj. Brugsforening, og først troede man det var en traktor, der var årsagen, men forholdsvis hurtigt opklaredes det, at det var en 8-årig dreng, der havde leget med tændstikker i papiraffaldet i den gamle bygning.

1962 i september var de sidste planer om at omdanne Bagstræde til det tre-dobbelte med parkeringspladser på plads. Man begyndte straks byggeriet, på trods af beboernes protester, for de klagede over ikke at have været hørt. Men der opstod efterhånden så mange problemer, at byggeriet trak ud.

1965 den 1. april startede man det afsluttende arbejde på det nye parkeringstorv, som i et halvt år har ligget halvfærdigt, men alligevel brugbart, hen.

Samtidig mødtes Nykøbing Gade- og Vejudvalg for at tage stilling til de forslag, der var kommet ind fra byens borgere, foranlediget af Turistforeningen og Holbæk Amts Venstreblad.

Man vedtog navnet "Svanetorvet", som så ligger i forbindelse med "Svanestræde", som en borger fortalte fik sit navn, fordi der ved siden af den bygning læge Bruun-Petersen beboede, var en dam, som var byens gadekær, og hvori en svanefamilie holdt til.

Men desuden indebærer navnet mindelser om hin blodrige byfoged og borgmester, "Morten Joachim de Svanenskjold", som havde residens hvor tobakshandler Hedegaard Andersen havde tobaksforretning.

Der var to forslag på navnet, det ene fra turistchef Poul Skytte Olsen, og et anonymt, skrevet på et indpakningspapir fra Stech`s Import, og det var dette, som vandt en flaske sherry. (Senere opklaredes det, at det var overlærer Hans Peter Jensen, Grundtvigsskolen).

Af andre forslag var "Smedetorvet", "Clausens Plads", "Sct. Georgs Plads", og et par stykker mere.

Der var en alvorlig overvejelse om navnet "Köniches Plads" - efter købmand Köniche, som i sin tid havde sin gård midt på torvet - også Thuesensvej, med relation til Grundtvig, idet Grundtvigs stamfader jo hed Morten Thuesen.

Der var også nogle mere muntre, som f.eks. "Baghaven", "Kørestop", "Kørekær" og "Støjmarken".

Men "Svanetorvet" blev altså det navn man valgte, og det blev selvfølgelig godkendet af byrådet den 25. maj 1965.

1965 lørdag den 26. maj blev Svanetorvet indviet med en fest. Efter Nykøbing Sj. Stadsorkester var marcheret ind på pladsen med fuld musik, var der en række taler, med borgmester Frode Thæstensen Holm i spidsen. Så var der Tivoli og musik fra 2 scener med The Beefeaters og Bellis. Man regner med omkring 1100 betalende gæster - flest teenagere - selvom der ikke udskænkedes spiritus, så var der et pænt overskud til den nystiftede Nykøbing Sj. Hallen (Nordgårdshallen).


Kilde: Forsøg på en bygningsregistrant for Nykøbing Sjælland af Jørgen Gantshorn. - Holbæk Amts Venstreblad 28. september 1962 og 2. april og 25. maj og 28. juni 1965.--SOC 19. jun 2012, 16:40 (CEST)