Busruten: Nykøbing Sj.-Sjællands Odde

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
"Kugleposten" - Postkontrahent Jens Peter Larsen ved sin Chevrolet fra 1930, som havde en 60 hk motor, vejede 1945 kg og havde 12 siddepladser. Foto: Alex Petersen, Nykøbing Sj.
Det er lidt uklart hvornår ruten fra Nykøbing Sjælland til Sjællands Odde egentlig blev oprettet, for Postkontrahent Jens Peter Larsen, kaldet "Kugleposten", der boede i Lindeallè i Nykøbing Sjælland, startede for Postvæsenet med at køre med breve og pakker til Sjællands Odde. I starten i en postbil, som Postvæsenet stillede til rådighed, men i 30-erne anskaffede han selv en ny Chevrolet, med 12 siddepladser, så der var også plads til passagerer udover breve og pakker. Se: Postbilen Nykøbing Sj.-Sj. Odde.

Ruten gik dengang fra Algade, lige før hjørnet af Kirkestræde, hvor Købmand Maul havde købmandsforretning og rutebilstation, og den kørte derfra via Nyrup og Lumsås til OverbySjællands Odde med kun en afgang i hver retning i starten, men det kunne godt tage lidt over et par timer i hver retning fortæller et familliemedlem, og det lyder jo ikke helt usandsynligt.

Det med passagererne var for Jens Peter Larsens egen regning, for det skal slås fast, at Det Danske Postvæsen aldrig har drevet busruter.

Den 1. november 1937 fik Odsherreds Jernbane koncession på ruten, som man forpagtede ud til vognmand Laurits Jacobsen, og han forlængede samme år ruten så den nu kørte via ”Fiskerihavnen” ud til Yderby.

Den blev senere forlænget så den kørte til ”Stenlejerne, Sjællands Odde” hvor der lå en købmand på Gnibenvejen.

1949 begynder OHJ selv at drive ruten, som dengang tog små 1½ times tid i hver retning.

1955 Udvidedes ruten, så den nu fra Nykøbing Sjælland kørte via Højby og Gudmindrup før den kørte til Lumsås og Sjællands Odde.

Da Mols-Liniens færger begyndte sejladserne mellem Sjællands Odde og Ebeltoft i 1966 fik ruten endestation på Odden Færgehavn efter den havde været ude på ”Stenlejerne” og vende ved købmandsforretningen.

Da Vestsjællands Trafikselskab blev oprettet den 1. august 1980 fik ruten VT rutenummer 61, og samtidig med det nye billetsystems indførelse, blev rejsetiden nedsat fra ca. 1¼ time til knapt en times tid. Ruten blev også ændret lidt idet den nu ikke mere kørte via Gudmindrup, men over Nyrup, og nu kørte den ikke mere over ”Fiskerihavnen” på Sjællands Odde. Og en anden lille teknisk ændring var, at bussen, der havde forbindelse til Odsherredsbanens tog i Nykøbing Sjælland, nu fik forbindelse til toget når det kom til Højby station – blandt andet med den begrundelse, at ”togkrydsningen” i Højby var hurtigere forbindelse til Sjællands Odde herfra.

Til køreplanskiftet 1982 begyndte bussen igen at køre via ”Fiskerihavnen”, men kun på få afgange fra Odden Færgehavn. Til køreplanskiftet i 1985 blev ruten forlænget lidt idet den fra ”Stenlejerne” på Gniben nu kørte helt ud og vendte på den store parkeringsplads ved ASO (Artilleriskolen Sjællands Odde), men dog kun på nogle få afgange.

Ovennævnte ruteændringer må dog siges at høre til ”småtingsafdelingen”, så man må konstatere, at ruteføringen på rute 61 nok er en af de få ruter, som efter VTs overtagelse stort set kørte, som den har gjort de sidste 50 år.

Kildemateriale: Alex Petersen, Nykøbing Sj., Oda Thomassen, Nykøbing Sj. Jens Birch, Ringsted og VTs køreplaner.--SOC 23. jun 2011, 16:14 (CEST)