Skamlebæk
Skamlebæk, Ordrup, Fårevejle sogn, Odsherred.
Det undersøgte område tilhører Post- & Telegrafvæsenet, og er hjemsted for Skamlebæk Radiostation og Skamlebækgård.
Områdets størrelse er på 70 ha.
Det er beliggende ved Sejerøbugten i Nordvestsjælland, Fårevejle kommune, Ods Herred, Holbæk amt.
Mod nordvest ud mod havet afsluttes området af en ca. 700 m lang kyststrækning med ret stejle 10-12 meter høje græsklædte klinter.
Fra kysten og sydover, altså ind i landet, er arealet ret fladt og jævnt på en strækning af 500 m. hvor overfladen når en højde af 18-20 meter over havets overflade. derefter stiger terrænhøjden, og når den største højde ved Bolinge Bakke, som er 75 m over havets overflade.
Denne sydlige del af området er meget kuperet, og består væsentligt af morænebakker.
En del af området gennemløbes af "Skamlebækken", hvis oprindelige løb i dag er anderledes end dengang, idet der skete en ændring antagelig omkring 1860 ved anlæggelsen af en mølledam ved Skamlebækgården.
Bækkens oprindelige forløb fremgår af områdets ældste matrikelkort fra 1798.
Stedet hvor bækken "slipper" er anført i markbogen med marknavnet "Ved Tornen, som vandet Siuncher".
Dette sted svarer til lokaliteten for bækkens forsvinden efter matrikelkortet.
Gravninger de senere år forskellige steder i området for bækkens oprindelige løb, har bekræftet rigtigheden af matrikelkortet.
Den i markbogen omtalte skvatmølle er der, så vidt vides, ikke fundet rester af. Måske har den været beliggende ved stedet for den nuværende Skamlebækgård, og i så fald er resterne af den gamle mølle vel nok ødelagt ved anlæggelse af den nuværende mølledam.
Skamlebækken er ret vandrig, og udtørring selv i tørre somre finder ikke sted. Vandhastigheden er så stor, at tilfrysning yderst sjældent forekommer.
Dalstrøget, som Skamlebækken løber igennem, er dannet af istidens smeltevand, og er vel nok den mest typiske smeltevandsdal i den bakkekæde, der ofte går under navnet Vejrhøjbakkerne. Dalen strækker sig tværs gennem de høje morænebakker fra Maglemose mellem Veddinge og Ris, imellem Disbjerg og Præstehøj, og helt ned til det flade land ved havet.