Forskel mellem versioner af "Særdomstolen i Nykøbing Sjælland"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Linje 122: Linje 122:
 
1946 den 3. januar er sygeplejerske Astrid Mathiasen, tidligere [[Fårevejle]], ekskluderet af Dansk Sygeplejeråd for bestandig på grund af unational optræden.
 
1946 den 3. januar er sygeplejerske Astrid Mathiasen, tidligere [[Fårevejle]], ekskluderet af Dansk Sygeplejeråd for bestandig på grund af unational optræden.
  
Hun er for længst afskediget fra sin gerning i [[Fårevejle]], og hendes mand, fhv. journalist Aage Mathiassen, sidder interneret i København for værnemageri.  
+
Hun er for længst afskediget fra sin gerning i [[Fårevejle]], og hendes mand, fhv. journalist Aage Mathiassen, sidder interneret i København for værnemageri.
 +
 
 +
''Kilde: Odsherred Tidende 3. januar 1946.''
  
 
+
 
+
  
 +
1947 den 18. januar har politiet fornylig anholdt Folmer Hansen, [[Bøsserup]], der sigtedes for at være SS-mand. Han nægtede sig skyldig, og da det ikke kunne bevises han havde været i tysk tjeneste, har stadsadvokaten besluttet at frafalde tiltale.
 +
 +
''Kilde: Odsherred Tidende 18. januar 1947.''
  
  

Versionen fra 7. jun 2019, 11:33

Særdomstolen i Nykøbing Sjælland.

Da anden verdenskrig sluttede i 1945 kom det til et retsopgør med dem, som havde fraterniseret med tyskerne og deres ideologi.

I alle større byer i landet blev oprettet "særdomstole" til retsopgøret, og således også i Nykøbing Sjælland.

Faktisk blev mange frataget deres borgerrettigheder - fortabelse af almen tillid - hvilket bl.a. betød de ikke kunne få nogen ting fra det offentlige, og kunne ikke få tilladelse til noget som helst.


Her er et udpluk af avisartiklerne:

1946 den 21. januar blev plejerske Ellen Henriksen, Nykøbing Sjælland, idømt 2 års fængsel for stikkeri, og mistede de borgerlige rettigheder i 5 år.

Mens hun opholdt sig i København, havde hun i Nyhavn overværet et slagsmål hvor en tyskertøs blev overfaldet. Hun var da gået ind på tyskernes hovedkvarter i Hotel Phønix og tilkaldt hjælp, hvilket resulterede i, at tyskerne anholdt en anden ung pige. Hun blev dog hurtigt løsladt, idet hendes far var Hipo og broderen SS-mand.

Kilde: Odsherred Tidende 21. januar 1946.

+

1946 den 28. januar blev Andrea Hansen, Lindeallé, løsladt. Hun har siddet interneret siden 5. maj 1945, men blev løsladt da statsadvokaten på grund af bevisets stilling har frafaldet tiltale.

Odsherred Tidende 29. januar 1946.

+

1946 den 7. februar faldt der dom i sagen om brødkusken, der havde fraterniseret men en tysk frue i flygtningelejen på Gniben.

Dommeren skønnede han havde reelle hensigter og nedsatte bøden fra 100 til 50 kroner.

Kilde: Odsherred Tidende 7. februar 1946.

+

1946 den 8. februar blev 3 personer idømt en bøde hver på 30 kroner.

Under besættelsen købte en ung smedesvend en pistol af en tysk soldat. Hans far var så fornuftig at tage den fra ham, men i stedet for at aflevere den til politiet, da ordren om at aflevere alle våben til politiet kom, solgte han den til en mand i Lumsås.

Kilde: Odsherred Tidende 8. februar 1946.

+

1946 den 18. februar fik nasisternes tidligere folketingskandidat og distriktsfører i Odsherred, frugtavler Chr. Werbel, Ordrup Have, Fårevejle sogn, 5 års fængsel, for at have deltaget i tysk krigstjeneste som flaksoldat og marinevægter.

Desuden frakendtes han almen tillid for bestandig.

Det er den hårdeste dom, der efter forræderiparagrafferne er afsagt i Nykøbing Sjælland.

Kilde: Odsherred Tidende 19. februar 1946.

+

1946 den 22. februar er to unge piger idømt hver 30. kroner i bøde for hæleri.

De havde fået en tysk soldat til at forære sig et par af den danske hærs dejlige røde tæpper, hvoraf de syede sig hver en jakke.

Desuden skal de betale 31½ krone i erstatning - og endelig er jakkerne afleveret til politiet, der vil anvende dem i velgørende øjemed.

Odsherred Tidende 22. februar 1946.

+

1947 den 2. januar rejses tiltale mod FORD-forhandler Anton Hansen efter værnemager lov nr. 2, den såkaldte "milde" værnemagerlov.

Han tiltaltes for utilbørligt samarbejde med værnemagten, da han ved at have udført bilreparationer fra 1942 til kapitulationen for godt 400.000,00 kr., hvilket bevirkede han måtte fordoble sit mandskab.

Han tiltaltes for at have holdt 93.129,00 kr. af omsætningen med værnemagten udenfor bøgerne, uagtet at han var bogføringspligtig.

Han skulle have solgt 6 tyske dæk fra vogne, der var indsat til reparation til urimelige priser, ialt 6.000,00 kr., samt at have solgt de nævnte dæk uden tilladelse fra Varedirektoratet.

Han tiltaltes for ikke ved kapitulationen at have anmeldt to tyske lastbildæk, som han havde gemt på loftet over sin privatlejlighed, til de danske myndigheder.

(Der blev ført en masse vidner).

1947 den 21. januar faldt der dom i alle sager, og Anton Hansen blev frikendt for værnemageri, da han kunne bevise han ikke arbejdede for tyskerne, men blev dømt for de andre forhold. Han fik 4 måneders fængsel, og en tillægsbøde på 4.000,00 kr. Yderligere konfiskeredes 3.000,00 kr., som ulovlig overpris for de tyske dæk.

Odsherred Tidende 2. og 21. januar 1947.

+

1947 blev den 26-årige Bernhard Heinrich August Dominic stillet for særretten i Nykøbing Sjælland, hvor han fik 2 års fængsel, og blev frakendt almen tillid i 5 år.

Han gik under dæknavnet "Bremer", og var næstkommanderende i gestapo-afdelingen i Hundested

1947 den 1. februar fik smedesvend Bernhard Heinrich August Dominic, i Nykøbing kaldet "den lange gestapomand", stadfæstet sin dom på 8 års fængsel, og fortabelse af almen tillid for bestandig, men anklagemyndigheden ankede til landsretten med krav om skærpelse af straffen.

1947 den 2. oktober fik Bernhard Heinrich August Dominic forlænget straffen ved landsretten til 12 års fængsel, og fortabelse af almen tillid for bestandig.

Han havde arbejdet som tolk for tyskerne fra 1943 til kapitulationen, og deltaget i anholdelser og mishandlinger i Helsingør, Hornbæk og Hundested.

I november og december 1944 havde han deltaget i talrige anholdelser i Nykøbing Sjælland af bl.a. biografdirektør Vejlsgaard, murermester Robert Larsen, og en hel masse unge Nykøbinggensere.

Odsherred Tidende 1. februar og 22. maj 1947.

+

1947 blev landsforræderne Briksbøl Nielsen og Aage Mathiesen dømt hver 2 års fængsel ved særretten i Nykøbing Sjælland.

1947 den 27. maj forhøjede Landsrettens 10. afdeling i Holbæk straffene til 3 års fængsel.

Birkbøl Nielsen var under besættelsen ansat hos det tyske sikkerhedspoliti på Dagmarhus, og fik til opgave at rejse rundt i landet til opgivne adresser i forskellige byer og udgive sig som repræsentant for modstandsbevægelsen, der skulle samle penge ind til undergrundsarbejdet.

Det gik i et par måneder, indtil han kom til læge Fonnesbech-Wulff i Nykøbing Sjælland.

Denne meldte ham til politiet og Birkbøl blev arresteret og idømt et år og tre måneders fængsel for plattenslageri.

Efter kapitulationen blev Birkbøl idømt fængselsstraf igen ved retten i Nykøbing.

Kilde: Odsherred Tidende 28. maj 1947.

+




Nu var det ikke kun domstolen, altså særretten, der dømte de danskere, der havde fraterniseret med tyskerne, for den folkelige domstol og mange foreninger dømte mange danskere ude i kulden.


Her er nogle eksempler:


1946 den 3. januar er sygeplejerske Astrid Mathiasen, tidligere Fårevejle, ekskluderet af Dansk Sygeplejeråd for bestandig på grund af unational optræden.

Hun er for længst afskediget fra sin gerning i Fårevejle, og hendes mand, fhv. journalist Aage Mathiassen, sidder interneret i København for værnemageri.

Kilde: Odsherred Tidende 3. januar 1946.

+

1947 den 18. januar har politiet fornylig anholdt Folmer Hansen, Bøsserup, der sigtedes for at være SS-mand. Han nægtede sig skyldig, og da det ikke kunne bevises han havde været i tysk tjeneste, har stadsadvokaten besluttet at frafalde tiltale.

Kilde: Odsherred Tidende 18. januar 1947.


(Under Udarbejdelse)

Kilde: ?