Odsherred

Fra odswiki
Version fra 15. okt 2011, 16:49 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Odsherred var for små hundred år siden "det ukendte land". Turister lod det ganske upåagtet, og befolkningen levede sit stille liv afsondret fra omverdenen. Da dæmningen v...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Odsherred var for små hundred år siden "det ukendte land". Turister lod det ganske upåagtet, og befolkningen levede sit stille liv afsondret fra omverdenen.

Da dæmningen ved Audebo var bygget, og udpumpningen af en stor del af Lammefjorden tilendebragt, vågnede Odsherred op til bevidsthed om, at der var mulighed for at vække opmærksomhed om en af de mest særprægede egne i Danmark. Der byggedes jernbane i 1898 mellem Nykøbing Sjælland og Holbæk, stationsbyerne voksede op, og hvbert år strømmer nu i tusindvis af Turister og sommergæster til Odsherreds skønne natur, som også er så rig på både historiske og kulturhistoriske minder.

Odsherred grænser mod vest til Sejrø bugt og Kattegat, mod nord til Kattegat, mod øst til Isefjorden og mod syd til Lammefjorden, Tuse og Skippinge herreder.

Odsherreds areal er 1930 opmålt til 34.130 ha, mens det samlede indbyggerantal dengang var 23.285, hvoraf de 4.058 var bosiddende i Nykøbing Sjælland, mens 19.227 boede i stationsbyerne og i landdistrikterne, men det var altå folketællingen i 1930, men i dag er der dog væsentlig flere indbyggere i Odsherred.

Odsherred var opdelt i følgende kommuner: Nykøbing Sjælland, Rørvig, Sjællands Odde, Højby, Vig-Asmindrup, Grevinge, Fårevejle og Vallekilde-Hørve.

I herredet fandtes følgende større gårde: Ringholm, Klintsø, Annebjerggård (Anneberg, Borrevang, Ellingegård og Ellinge i Højby sogn, Brådegården og Egebjerggården i Egebjerg sogn, Siddinge Fjordgård og Frenderupgård i Grevinge sogn, Søholm i Asnæs sogn, Fårevejlegård, Lammefjorden, Risgård, Næsgård, Dragsholm Slot og Stubberupholm i Fårevejle sogn, Dragsmølle og Svendbjerg i Hørve sogn, Vallekilde Folkehøjskole og Teglværksgården i Vallekilde sogn.


Kildehenvisning: Holbæk amt 1933-34 udg. af Amtshistorisk Forening.--SOC 15. okt 2011, 17:49 (CEST)