Forskel mellem versioner af "Højby ny Andelsmejeri"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Højby ny Andelsmejeri.jpg|300px|thumb|right|Højby Hovedgade 24/Nygårdsvej 2, Højby 4573 Højby Sj. - Ejendommen husede ”Højby ny Andelsmejeri", der blev bygget i 1908 og var gårdmændenes mejeri. - De to mejerier i Højby blev i 1948 slået sammen og produktionen fortsatte i disse bygninger. Fra 1952 foregik mejeridriften fra nye bygninger på Tinghulevej. - Bygningerne har på et tidspunkt været ejet af snedkermester Bjarne Juel Jensen, der udlejede huset. - Fotograf: Astrid.]]
+
[[Fil:Højby ny Andelsmejeri.jpg|300px|thumb|right|Højby Hovedgade 22/Nygårdsvej 2, Højby 4573 Højby Sj. - Ejendommen husede ”Højby ny Andelsmejeri", der blev bygget i 1908 og var gårdmændenes mejeri. - De to mejerier i Højby blev i 1948 slået sammen og produktionen fortsatte i disse bygninger. Fra 1952 foregik mejeridriften fra nye bygninger på Tinghulevej. - Bygningerne har på et tidspunkt været ejet af snedkermester Bjarne Juel Jensen, der udlejede huset. - Fotograf: Astrid.]]
 
Højby ny Andelsmejeri, Højby Hovedgade 22/Nygårdsvej 2, [[Højby]] by, [[Odsherred]].
 
Højby ny Andelsmejeri, Højby Hovedgade 22/Nygårdsvej 2, [[Højby]] by, [[Odsherred]].
  

Versionen fra 16. maj 2012, 16:13

Højby Hovedgade 22/Nygårdsvej 2, Højby 4573 Højby Sj. - Ejendommen husede ”Højby ny Andelsmejeri", der blev bygget i 1908 og var gårdmændenes mejeri. - De to mejerier i Højby blev i 1948 slået sammen og produktionen fortsatte i disse bygninger. Fra 1952 foregik mejeridriften fra nye bygninger på Tinghulevej. - Bygningerne har på et tidspunkt været ejet af snedkermester Bjarne Juel Jensen, der udlejede huset. - Fotograf: Astrid.

Højby ny Andelsmejeri, Højby Hovedgade 22/Nygårdsvej 2, Højby by, Odsherred.

Her lå det gamle "Højby ny Andelsmejeri", der blev udflyttet i 1948 til Tinghulevej under navnet "Mejeriet Ellingebjerg" også kaldet "Ellingebjerg Andelsmejeri".

Højby ny Andelsmejeri blev oprettet 1907 ved en deling af "Højby Andelsmejeri" (se denne), der lå på Højby Hovedgade 24 - og straks påbegyndtes opførelse af mejeribygning, bestyrerbolig m.v.

Tegningerne til byggeriet er ikke fundet, men det vides, at det blev overladt til statsmejerikonsulent Hansen at lade tegningerne udfærdige sådan, at boligen blev 14 alen udvendig med stuer som i det gamle Højby Andelsmejeri, og et sovekammer forneden, og to loftskamre i gavlene foroven. Arbejdet blev overdraget til murermester Jensen i Hundstrup, som det billigste ved tilbudenes afgivelse.

Ejendommen består af en tildels fritliggende bestyrerbolig mod gaden, samt af endnu et par udhuse og staldbygninger. Alle bygninger er opført af grundmur, af sparehensyn med cementsten i indvendige mure og teglsten i de udvendige.

Stuehusets heltag er hængt med pressede røde falgtagsten, mens der på mejeribygningen er eternitskifer, og på udhusene pandeplader.

Facaderne på bolig og mejeri er sprutpudset og gulmalet, mens stald og udhusbygninger er hvidmalet.

Bygningerne er alle ombygget væsentligt siden mejeridriften, og der er indrettet lejligheder i mejeribygningerne.

Kildehenvisning: Højby by og jorder udgivet af Trundholm kommune og Planstyrelsen 1987.--SOC 16. maj 2012, 15:06 (CEST)