Den Gamle Gård

Fra odswiki
Version fra 4. feb 2016, 18:42 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning
Fra venstre er det Ole Samuelsen, i midten Bent Samuelsen, og til højre Elo Larsen. - Foto: Ukendt.
Den Gamle Gård, Nyrup, Højby sogn, Odsherred.

Gården har været i familiens eje siden 1908, og var dengang på 30 tdr. land, hvoraf det meste nu er udstykket til sommerhusgrunde.

Folmer Larsen, som var søn af den forrige ejer, drev gården som almindelig landbrugsejendom.

Folmer Larsen og sønnen Elo Larsen havde en tid hønse- og minkfarm på ejendommen.

Sønnen og svigerdatteren, Helga og Elo Larsen, overtog gården 1969 og indrettede cafeteriaet "Den Gamle Gård".

1973 den 8. marts solgte han cafeteriaet til far og søn, Ole og Bent Samuelsen, Asserbo, som omdannede cafeteriaet til et spisested med musik og sang.

Ole Samuelsen var oprindelig murer, men vil hjælpe sønnen med at få foden under eget bord.

Bent Samuelsen, der er dværg, har været 12 år i restaurationsbranchen som kok, bartender og tjener.

Bent Samuelsen annoncerer musik hver aften, og har også selv forsøgt sig med musik og sang - og kan også bugtale - han har været hyret af både professor Tribini på Bakken og af Otto Leisner, ligesom han har rejst med Peter Belli, og det har kun været overtagelsen af Den Gamle Gård, der gjorde en ende på planerne om en pladeindspildning med Sir Henry and his Butlers.

Elo Larsen og hans hustru bosætter sig foreløbig i Gundestrup, men bygger sommerhus på nabogrunden til Den Gamle Gård.

1974 den 20. september var "Den Gamle Gård" på anden tvangsauktion, og blev overtaget af Højby Sogns Spare- og Lånekasse som ufyldsgjort parthaver.

Der var netop faldet dom for, at den forrige ejer ikke måtte drive restauration på stedet. Og som repræsentant for en nabo understregede landsretssagfører Henry Andreas Gideon, at man ville anlægge en tilsvarende sag mod alle, der måtte ønske at drive "Den Gamle Gård" som restaurant.

1975 den 14. marts opstod en mindre brand i ejendommen, som hurtigt blev slukket af Nykøbing Sjælland Brandvæsen. Den var ubeboet, og kun brugt af Sparekassens bestyrelse til en uskyldig pot billard engang imellem.

1975 omkring 1. november er kroen solgt, og forventet åbnet om et halvt år.

1976 lørdag den 10. marts åbnede Janni og Erik Hartvig kroen som restaurant, kaldet "Odsherreds Bøftempel", uden spilleautomater, juke-box og lign., efter at have sat den i stand for knabt 800.000,00 kr. Og den står så flot som aldrig før. Det unge værtspar har selv lavet det meste, og bl.a. bygget den tidligere cafeteria-disk om til en åben grill beklædt med kobber.

Erik Hartvig er udlært tjener og bartender, mens Janni Hartvig er uddannet kok.

Erik Hartvig siger til Venstrebladet: "Da vi så annoncen blev vi enige om at købe den, hvis den var rød ... den var lyserød, og så slog vi til"!

1976 natten til søndag den 21. november lagde en voldsom brand Den Gamle Gård i ruiner.

Branden blev opdaget få minutter før kl. 01, af bogholder Finn Jensen, der har sommerhus i Klint. I den sydlige ende, fortæller han til Venstrebladet, stod et vindue åbent, og først blev en hund, og så noget tøj smidt ud, og ejeren, Erik Hartvig og hans kone, fulgte efter.

Ni minutter efter alarmen var Nykøbing Brandvæsen på stedet, men intet kunne reddes, så tilbage står kun ydermurerne og en skorsten.

Den Gamle Gård blev fjernet helt, og på grunden blev opført to sommerhuse.


Baren. - Foto: Claus Marcussen, Nyk. Sj.
Restaurationen. - Claus Marcussen, Nyk. Sj.
Den Gamle Gård i Nyrup. - Foto: Claus Marcussen, Nyk. Sj.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 31. august 1968 og 26. februar 1973 og 29.maj 1974. - Holbæk Amts Venstreblad 21. september 1974 og 15. marts 1975 og 3. marts og 22. november 1976. - Odsherreds Kysten 11. marts 1976. - Fotos: Turistforeningen.--SOC 17. feb 2013, 12:32 (CET)