Da man sejlede til Fårevejle kirke

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Da man sejlede til Fårevejle kirke i Odsherred.

Fhv. sognerådsformand Hans Larsen, Fårevejle, Raunsbjerggård.


På sin 85 års fødselsdag fortæller han til Odsherred Tidende:

Han husker endnu, at der var blank vand op til Fårevejle kirke, og at skibene kom sejlende helt ind til Ingerø og lastede korn fra pramme.

Han erindrer også at man samlede slagtelam i de store lammefolde ved den gamle Vejlekroen og drev dem i store flokke til marked i København

Der var mange fåreavlere i Fårevejle sogn, og på Raunsbjerggård dengang.

Da Lammefjorden udtørredes, var han en stor dreng og fulgte sammen med sine kammerater med interesse hvad der skete.

Han var en af de første, der hoppede over tuerne til Ingerø, og han huskede tydeligt det første studespand trække de første furer af den tidligere havbund op.

En af de første, der dyrkede Lammefjorden op, var Hansen-Riisegård, der også fik vejarbejdet på Adelers Allé i entreprise. det kostede 10.000,00 kr. at anlægge vejen fra Fårevejle kirke til Fårevejle station. det var mange penge dengang, men der måtte også druknes mange læs kampesten i dyndet.

Ved indlemmelsen af Lammefjorden øgedes Fårevejle kommunes tilliggender med 100 tdr. hartkorn, og efterhånden som befolkningen tog til i tal, blev der naturligvis mere for sognerådet at arbejde med.

Det lettede dog da den nye landkommunallov og de ændrede ligningsregler kom, ligesom tiendeafløsningen forenklede arbejdet. Indtil sidstnævnte forandring gennemførtes, måtte man f.eks. udregne "degnetraven" for hver ejendom. Det var en slags tiende der var pålignet alle gårdene i sognet, men efterhånden som disse udstykkedes, måtte man også beregne den for parcellerne.

Nu syntes jeg ikke det kan være så slemt at være sognerådsformand, for nu har vi både kommunekontor og sekretær.

Dengang måtte sognerådsformanden ordne det hele selv, og det var ofte et stort arbejde.


Kilde: Odsherred Tidende 1. september 1948.--SOC 5. feb 2018, 14:13 (CET)