Axel Brinks Sørensen

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Axel Brinks Sørensen blev født den 26 juli 1941 i Bogense på Fyn, som ældste søn af autolakerer Erik Sørensen og hans kone Inger.

Familien voksede siden med en endnu en søn og en datter.

Axel begyndte i en ung alder at spille fodbold i Bogense Idrætsforening, hvor hans matematik lærer var hans træner.

Det var her grundstenen til Axels interesse for sport, og senere især badminton, blev lagt.

Efter endt realeksamen kom Axel i lære i Bogense Trælasthandel som trælastekspedient.

Men i 1961 skete der tilfældigt det, at en af Axels venner havde købt en gammel bil.

Han inviterede Axel på en tur, som endte en lørdag aften på Grønnehavehus.

Der kom de i snak med nogle "lokale", som foreslog, at når de var kommet så langt! Så skulle de også se Rørvig.

Så om søndagen kørte de mod Rørvig. Da de kom forbi Lyngkroen faldt Axels øjne på Nykøbings Trælast Filial, der lå ved siden af. Lige midt i sommerhus området.

Ved hjemkomsten til Bogense forelagde Axel sin observation for hans chef i Bogense Trælast, som oprettede en filial i Hasmark sommerhus område nordøst for Bogense.

Den 01. maj 1964 ankom Axel igen til Nykøbing Sj., da han var blevet "headhuntet" af sin gamle chef fra Bogense Trælast, der i mellemtiden var blevet chef for Odsherred Trælast på Rørvigvej 4.

Axel mødte hurtigt andre unge, som spillede fodbold i NIF. Så han begyndte med fodbold næsten fra start af hans liv i Nykøbing Sj.

Senere begyndte han også med badminton, som han havde spillet i Bogense. Det blev hans hjertens barn.

Axel havde på Fyn spillet badminton i gymnastiksale, hvor der ikke var så højt til loftet. Derfor havde han udviklet en special teknik med et "fladt" baghåndssving. "Pigebaghånd" blev den kaldt, da han kom til Nykøbing.

Den var dog meget effektiv!


Axel og Børge Trykker tog sig utroligt meget af træningen af unge badminton spiller. De to fik opbygget Sjællands stærkeste ungdoms afdeling.

Axel blev i efteråret 1964 inviteret til et svendegilde i København. De endte i Lorry på Frederiksberg, hvor Axel bød en yndig pige op til dans. Pigen hedder Hanne.

Og i 1965 flyttede Hanne sammen med sin søn Torben ind hos Axel på Kingosvej 39 i Nykøbing.

Hanne og Axel blev gift den 13. aug. 1966. Og i 1967 fik de datteren Malene.

Da Odsherreds Trælast blev opkøbt af Nykøbing Sj. Trælast, blev han ansat som kontormand hos tømrermester Bent Sørensen i Nyrup. Senere kom han til storentreprenør Finn Christoffersen, hvor han var til en gang i 1973.

Men allerede i 1969, som 27 årig, begyndte Axel så småt med at bygge huse. Han havde allerede dengang bygget 2 huse til sig selv. På Kingosvej 39 og Vestergade 11 i Rørvig.

Det første kommercielle husbyggeri, bliver et typehus på Kingosvej 72, hvor han viser sit talent til at få de forskellige håndværksmestre til at arbejde sammen med så lidt spildtid som muligt.

Det første regnskab blev fremlagt i 1970 i navnet "Bygmester Axel Sørensen, Vestergade 11, Rørvig".


Men allerede i 1971 har Axel sammen med Bent Højbjerg dannet Nydan Byg I/S.

Fra maj 1973 overgik Axel, efter at have været ansat hos Finn Christoffersen, til selv at være arbejdsgiver.

Fra første færd var 2 tømrere Kurt Madsen og Kaj Nielsen ansat. De blev legendariske og kaldt "Kaj og Andrea" efter børne TV serien.

Det er også i 1973 Nydan Byg afleverer NIFs nye klubhus på Kongeengen.

Axel oprettede i 1983 kontor for Nydan Byg på Rørvigvej 221 (på det sted, hvor han i 1961 havde set Nykøbing Sj. Trælasts filial).

Herfra ledede han sit firma, som da det var på det højeste havde 25 mand ansat. Samt flere tilhørende underentreprenører.

Axel havde sin egen måde at organisere firmaet på. Tømrerne taler stadig med respekt om hans store vægtavle med legoklodser, som illustrerede hvert igangværende byggesag.

Her viste tavlen på Rørvigvej 221 altid, hvor langt byggesagen var kommet og om den holdt tidsplanen.

Axel udregnede grundigt alle byggesagerne selv. Dette foregik ikke på PC. Men på en kugleramme. Og der næsten aldrig var fejl. For Axel havde checket sagerne igennem flere gange.

Dette tog selvfølge tid, som nutidens håndværkere ikke har.

Axel har i sin tid med Nydan Byg leveret mellem 600 - 700 byggerier i Nykøbing Sj. og omegn. Der er dog også enkelte byggerier så langt som København. Men transporten for håndværkerne tog for meget tid.

Af kendte byggesager er: NIF klubhus, Udvidelse af Postforbundets kursus og feriecenter i Rørvig, Rækkehuse i Forskodderne,

Udvidelse af Dommerkontoret på Jernbanevej, A-huse på Elmebakken i Asnæs, Ombygning og udvidelse af Sillehoved på Algade i 1979, Badmintonhallen i Nykøbing 1987.

Dette er bare en lille del af byggerier fra starten af Nydan Byg.

Foruden arbejdet var Axel i en lang periode formand for Nykøbing Badmintonklub. Han var også en utrættelig motions spiller op i en høj alder, hvor en fjerbold smashet direkte i hans øje, satte en stopper for det.

Axel blev desværre ramt af Alzheimers sygdommen, som med tiden svækkede ham mere og mere, så han til sidst måtte på plejehjemmet Baeshøjgård.

Axel døde den 15. apr. 2021 og blev bisat fra Nykøbing kirke den 23. apr. 2021, hvor kisten blev båret ud af spillere fra Nykøbing Badmintonklub, som også dannede espalier udenfor kirken.

KIlde: En iværksætter kom til byen af Nils Sander Kilde: Nordvestnyt 21. apr. 2021 - Mindeord: Skrevet af Nils Sander -- POA 22. apr. 2021 21:24 (CEST)