Lille Hans, Hans Chr. Jacobsen

Fra odswiki
Version fra 25. mar 2013, 19:17 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Laurits Jacobsen havde 5 brødre hvoraf den ene, Hans Chr. Jacobsen født 20-2-1892, kaldet ”Lille-Hans” på grund af sin ringe højde, hvilket skyldtes han havde haft ...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Laurits Jacobsen havde 5 brødre hvoraf den ene, Hans Chr. Jacobsen født 20-2-1892, kaldet ”Lille-Hans” på grund af sin ringe højde, hvilket skyldtes han havde haft "Engelsk syge". Han kørte for sin bror som rutebil- og lillebil-chauffør, men i 1940 overdrog Laurits Jacobsen ruten Nykøbing Sjælland-Rørvig via Nakke til ham, og han ”lånte” en af sin brors busser til at køre ruten.

I Holbæk Amts Venstreblad den 15. august 1931 kunne man læse dette under rubrikken 'Smaanyt'

Han nåede at få Dansk Automobil Klubs hædersdiplom for 25 års fejlfri kørsel som Rutebil- og lillebil-chauffør.

”Lille-Hans” vil der nok være mange der har hørt om, for man hører stadig om ”Lauritz lille flinke chauffør”, og han var da også kendt og elsket af alle med sit venlige og rolige gemyt, men at han var lille, og som sådan kunne gøre sig bemærket, fremgår af følgende lille tildragelse:

Kong Kristian den tiende besøgte jævnligt Anneberg Gods for at deltage i ”Konge-jagterne”, men denne historie er fra en anden anledning, hvor kongen var ankommet til Rørvig med Kongeskibet, som lå for anker ud for havnen i Rørvig engang sidst i 30-erne. Kongen besøgte først frk. Holst, der var pensioneret solodanserinde fra Det Kongelige Teater, og som dengang residerede i Lodsoldermandsgården ved Rørvig havn. Imidlertid vides det med bestemthed, at han samtidig besøgte to andre familier i Rørvigs omegn, og disse to familier holdt klar til at hente Majestæten ved Rørvig havn i flotte, skinnende og nypudsede hestekøretøjer for at bringe ham og følget sikkert frem.

Da nu Kong Kristian var ankommet i land, og havde hilst på alle de fremmødte honoratiores (man skal lige huske, at Nykøbing Sjælland og Rørvig dengang var 2 forskellige kommuner med hver sin borgmester og sognerådsformand), får Majestæten øje på en stor Ford V8 bus, som holdt parkeret ved Lodsoldermandsgården, og lænet op ad forhjulet på bussen stod ”Lille-Hans”, som ikke var meget højere end op til overkanten på kølerhjælmen på bussen. Det kunne Kongen altså ikke stå for: Den store bus, og den lille mand! Så da nu han havde hilst på ”hele den tyrkiske musik” gik han over til Lille-Hans, og trykkede ham i hånden, mens han begyndte at spørge ham om bussen, og hvordan det var at køre sådan en. Hele tre gange var han ovre og ”sludre” med Lille-Hans, og det var synligt for enhver, at han i hvert fald godt kunne tænke sig en tur i den store bus med den lille mand som chauffør – det blev dog aldrig til noget. Men Lille-Hans var stolt som en ”Pave”, hvilket han i hvert fald ikke lagde skjul på, og mange, mange, mange passagerer har selv fået historien fortalt om dengang Hans Majestæt Kong Kristian den Tiende trykkede ham i hånden.

Chaufføren, eller man skal måske kalde ham kusken, er Lauritz Jacobsens bror ”Lille-Hans”, som her er fotograferet på stationspladsen med Dr. Margrethesvej i baggrunden, med en af sin bror, Laurits Jacobsens Ford T lillebiler forspændt en hest, og det var så "Bussen" til Rørvig under Anden Verdenskrig.
Lille-Hans drev nu ruten Nykøbing Sjælland-Rørvig via Nakke i et par år, som han havde fået et par kroner i provision pr. tur for af Postvæsenet. Men nu mente han det var på tide dette beløb blev sat lidt op, hvorfor han ansøgte postvæsenet om 10,00 kr. pr. tur.

Men det var bestemt ikke i Postvæsenets interesse, så i stedet for ”den lille lønforhøjelse” fratog man ham postkørselen på ruten, og postvæsenet ansatte selv en mand til med hestekøretøj at bringe posten frem og tilbage mellem Nykøbing Sjælland og Rørvig.

Da Rørvig-ruten i forvejen ikke var den helt store guldgrube, var fortjenesten nu så ringe, at Lille-Hans valgte at stoppe.

Odsherreds Jernbane overtog så selv koncessionen på ruten og i Påsken 1942 købte man af Laurits Jacobsen en gul Chevrolet Six, malede den mørkeblå, satte den ind på ruten til Rørvig, og det var starten på Odsherreds Jernbanes busdrift.

Engelsk syge:

Engelsk syge, eller Rachitis, som betyder "Rygrad" på græsk, skyldes manglen på D-vitamin, og hvis sygdommen indtræder hos børn hvor knoglerne ikke er færdig udviklet kaldes sygdommen "Engelsk syge", og hele skelettet incl. knoglerne bliver ramt af misvækst.

Kildemateriale: Stig Jacobsen, Nykøbing Sj. og Netdoktor, dk.--SOC 23. jun 2011, 16:07 (CEST)