Hotel Phønix
Selve Hotellets historie foreligger der desværre ingen skriftlig kendt redegørelse for.
Sekretæren for Odsherredsforeningen i København, O. Sommer-Nielsen, beretter i Holbæk Amts Venstreblad 9. februar 1967 følgende:
Jeg kan fortælle, at min moder, som var født i, og har levet hele sit liv i Nykøbing, har fortalt mig, at der har været gæstgiveri, og at indehaveren hed Rasmussen, og var far til den i min barndom i Nykøbing meget kendte dampskibsekspeditør, P. Rasmussen, og hans bror, agent Joh. L. Rasmussen.
Spørgsmålet er så hvornår gæstgiveriet forsvandt, og hotellet blev bygget?
+
Fødselsdagen må vel nærmest kunne sættes til den 11. februar 1875.
Denne dag fik nemlig en herr Wiggo Emanuel Grandjern underskrevet sit borgerbevis med ret til at drive gæstgiveri i Nykøbing. Og såvidt vides var det ham, som opførte hotellet.
På hotellet hængte det gamle dokument hvoraf det også fremgik, at han tidligere havde været plantageejer på Sct. Croix.
At han i hvert fald ret hurtigt efter sit borgerskab kom i gang med virksomheden, fremgår bl.a. af Nykøbing L`honbreklubs gamle protokol, hvor det til indledning om det stiftende møde hedder: Mandag aften den 26. november 1877 kl. 7½ indfandt sig på herr Grandjerns Gæstgivergård...
Men kun få år senere blev hotellet købt af hotelejer P. Windeløv, fortæller fru toldforvalter Havkrog-Jensen, hvis farbror det var, i Holbæk Amts Venstreblad 27. januar 1967.
Han drev hotellet til 1887, hvorefter det blev overtaget af fru Havkrog-Jensens far, Hans Windeløv, som i 1898 byggede første, og i 1904 anden afdeling af hotellet.
Han drev det under navnet "Windeløvs Hotel".
Så blev hotellet solgt til en Fanøe.
Derefter blev det i løbet af 2 år drevet - først af brødrene Bruun, og derefter af Carl Jensen, den senere Storebælts-restauratør - Han solgte hotellet til Oscar Bernhard Victor Petersen.
Det var Oscar Petersen der gav hotellet navnet "Hotel Phønix".
Hotel Phønix lå på byens torv, og det regnedes for byens førende hotel. Det var bl.a. her at Nykøbings første postmester, Ferdinand von Holstein blev indkvarteret i gæstgiveriet da han i 1845 kom til byen.
Til hotellets bekvemmeligheder hørte bl.a. abonnent på en avis, og blandt borgerskabet blev det snart populært at gå ned på hotellet for at læse Berlingske Tidende. Samtidig kunne man få sig en Toddy, og en lang snak om lokale begivenheder. I det hele taget blev hotellerne byens mødesteder, både til hverdag og ved festlige lejligheder.
Som barn besøgte forfatteren Jacob Paludan stedet med sine forældre, og familien var hotellets eneste gæster. "Værten", der overvågende deltog i måltiderne, virkede modløs ved at skulle leve helt af os. En tjener opholdt sig bestandig bag stolene, det trykkede samtalemulighederne.
Faktisk blev hotellet i 1909 først forpagtet til (Oscar Bernhard Victor Petersen), som hurtigt blev kendt som "Oscar Petersen", der få år senere købte det, og i 1913 påny lod det modernisere. Det fik nu store og lyse restaurations- og selskabslokaler, syvogtyve værelser, og en moderne fest- og teatersal.
Efter Oscar Petersens død blev hotellet en overgang bestyret af overtjener Arnold Meyer Tagø.
1975 den 14. november efter at have investeret omkring 400.000,00 kr., slår hotelejer Alfred Ørndorf igen dørene op til Hotel Phønix, som har ligget stille omkring halvandet år. Kl. 18-20 er der bal til dansktoporkestrene Tonnies og Berit & Snowbirds - lørdag går dansen til Ulla Marie & Derudaf og Jellow Swingers.
Indtil 1974 havde tandlæge Tage Blume Jensen tandklinik i det nedlagte køkken, men flytte til Tandklinikken, Grundtvigsvej 2 den 12. juli.
Se bygningsregistreringen: Algade 41.
Se også: Hans Windeløvs Restauration.
De næste ejere og forpagtere:
Midt i 1940-erne var hotellet ejet af Niels Peter Larsen, der på det tidspunkt også havde Hotel du Vest.
Bror Harry Olsen 1954-1964.
Alfred Ørndorf 1964-1966.
Hans Jensen 1966 til 1. maj 1974, forpagter.
Alfred Ørndorf 1974
Steen Andersen, Nyrup, ejer.
Hans Bannebjerg, Holbæk, forpagter.
Steen Andersen, Nyrup, ejer.
1982-1985 John Wind, der i forvejen ejer værtshuset "Det Gyldne Krus" på Nørrebro i København.
Kilder: Byens Værtshuse af Kurt Sørensen 1988. - Holbæk Amts Venstreblad 12. august 1982 og 23. januar 1973. - Holbæk Amts Venstreblad 5. januar og 21. november 1974, samt 8. november 1975.--SOC 8. apr 2012, 11:49 (CEST)