Forskel mellem versioner af "Nykøbing Sjælland Postvæsen"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
m
Linje 1: Linje 1:
Det Danske Postvæsen oprettedes i Christian den fjerdes regeringstid. Efter at have været ejet af et par forskellige, overtog staten det i 1711.
+
[[Fil:Kugleposten.JPG|300px|thumb|left|"Den kørende kuglepost", som blev indført 1783 kan ses på Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk.]] Det Danske Postvæsen oprettedes i Christian den fjerdes regeringstid. Efter at have været ejet af et par forskellige, overtog staten det i 1711.
  
 
Vi hører første gang om postbesørgelsen til [[Nykøbing Sjælland]] i 1734, idet stiftsamtmanden klager over, at hans breve til [[Nykøbing Sjælland]] ofte ligger 4 a 5 uger på Holbæk Poststed.
 
Vi hører første gang om postbesørgelsen til [[Nykøbing Sjælland]] i 1734, idet stiftsamtmanden klager over, at hans breve til [[Nykøbing Sjælland]] ofte ligger 4 a 5 uger på Holbæk Poststed.

Versionen fra 23. okt 2011, 10:33

"Den kørende kuglepost", som blev indført 1783 kan ses på Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk.
Det Danske Postvæsen oprettedes i Christian den fjerdes regeringstid. Efter at have været ejet af et par forskellige, overtog staten det i 1711.

Vi hører første gang om postbesørgelsen til Nykøbing Sjælland i 1734, idet stiftsamtmanden klager over, at hans breve til Nykøbing Sjælland ofte ligger 4 a 5 uger på Holbæk Poststed.

1739 oprettes en gående bipost fra Holbæk til Nykøbing Sjælland, hvor der åbnedes et Bi-Postkontor med postmester, der dog ikke fik nogen gage.

1751 er således byfogeden Hans Nielsen Holm berettiget til at bruge titlen "kgl. postmester". Fra hans hånd findes en beretning fra 12. august 1751: "I Fredags er Postbuddet mellem Holbæk og dette sted paa det lidet Færgested ungefær ½ Fjerdingsvej bredt, af en stærk Hvirvelstorm med Færgen bleven omkast, saa han med Postsæk og alt er bleven borte og druknet, tillige med de på færgen værende Passagerer og Gods, saa intet blev bjærget undtagen en Færgekarl". Her hentydes sikkert til overfartsstedet til Kongsøre skov ved Nebbe kroen.

Selve posten har jo ikke kunnet overanstrenge postmesteren, idet datidens folk skrev grumme få breve, og byen kun havde 360 indbyggere.

1783 indførtes den såkaldte "Kørende Kuglepost", der kun medførte breve, mens pakker befordredes med fragtmand til Roskilde.

Bi-Posten blev i 1839 omdannet til hovedpost, og postmesteren blev nu fastlønnet. Byens første distriktslæge var pudsigt nok også postmester, og hans datter Eva, uddelte posten i byen. De få breve der skulle besørges bar hun i sin sypose, og når "Jomfru Lind" gik ned ad gaden, løb folk til deres vinduer og diskuterede ivrigt hvem der mon nu var brev til.

Postkontoret var i Ejendommen på hjørnet af Grønnehavestræde.

Så fik man sin første egentlige postmester, Ferdinand von Holstein, tidligere kaptajn i kongens Livjægerkorps, der bestred dette embede til 1876, og flyttede postkontoret op i den ejendom, der nu er gennemskåret af Dr. Margrethesvej.

Så blev dette posthus også flyttet, og diligensen kørte nu ind ved gavlen af Amtsstuegården.

Den efterfølgende postmester fra 1876-91 var officersveteran og Rigsgreve kaptajn Leopold Sponneck, der døde i København 1933 over 90 år gammel. Han blev hårdt såret i skanserne ved Dybbøl Mølle den 22. februar 1864, idet en kugle trængte ind i rygsøjlen, og den forvoldte eden stoute og kraftige mand smerter lige til hans død 69 år efter.

Dereftyer kom fra Skagen postmester S. H. Schrader, der var i embedet i mange år, og døde 1923, få efter han havde taget sin afsked.

Hans efterfølger var Hørup, der også døde 1923.

Derefter overtog postmester Jens Rasmus Jensen embedet.

Postvæsenet har siden Odsherreds Jernbanes åbning i 1899 haft til huse i Stationsbygningen.

Før 1899 afgik fra 1870 Kaleche-dilligensen syv gange om ugen og dampskib til Roskilde tre gange ugentligt.

Da jernbanen fra Holbæk til Kalundborg åbnedes i 1874 fik diligensen Jyderup som endestation.


Kildehenvisning: Holbæk amt 1933-34 udg. af Amtshistorisk Forening.--SOC 8. okt 2011, 13:32 (CEST)