Dr. Margrethesvej

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Dr. Margrethesvej set fra Stationen ca. 1935. - På dette tidspunkt, var der ikke meget bebyggelse. - Skiltet til højre viser vej til Engelsk Beklædnings Magasin. - Den gule butik overfor Grønnehavestræde. – Fotograf: Ukendt.
Vej i Nykøbing Sjælland.

Indtil 1913 var hele trafikken til og fra stationen ad Havnegade.

Men 1913 købte tømrermester Niels Frandsen den ejendom hvorpå Dr. Margrethesvej nu ligger, og tilbød byen at sælge det nødvendige areal til en ny gade.

Skønt gade- og vejudvalget accepterede tanken, gik hele byrådet imod, og så sloges han med det halve af byrådet og det bedre borgerskab.

På et borgermøde stemte 60 af byens borgere imod, mens 35 anbefalede projektet.

Diskussionen endte med at byrådet i 1915 tilbød at overtage vejen mod, at Frandsen selv afholdt alle udgifter til planering, kloakker o.s.v.

Tømrermester Frandsen kunne have spærret vejen, men gjorde det ikke, og som tak for den ringe udgift og ulejlighed, han havde haft, døbte byrådet vejen Dr. Margrethesvej, som han selv sagde til Odsherred Tidende.

Den er navngivet efter Dronning Margrethe I, der i 1401 frikøbte Nykøbing Sjælland for 8000 sølvmark, fra Roskilde bispen, som hendes far havde pantsat.


Kilde: Gade- og vejnavnes oprindelse i Nykøbing og Rørvig, af Ole Skaarup, 1989.

Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 29. juni 1960. - Odsherred Tidende 15. juni 1945.--SOC 17. jul 2015, 21:17 (CEST)