Vallekilde

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Vallekilde, Vallekilde sogn, Odsherred.
Postkort af "Vallekilde", som påtrykt står, som byen tog sig ud i tiden op til 1. Verdenskrig omkring 1914. – Fotograf: Henrik Nielsen.

Vallekilde sognets gamle navn er "Walekeldæ", hvilket kommer af, at byen og Vallekilde kirke ligger i en dal, der på latin hedder vallis.

Den kilde, som det gamle navn hentyder til, eksisterer ikke mere.

Herredet hedder Skippinge Herred. Skippinge er en meget gammel by i Vallekilde sogn, som ligger ved den nu inddæmmede og udtørrede Svinninge Vejle, der sikkert i gamle dage var sejlbar. Her har antagelig ligget en havn og en Strandkøbing, som har givet herredet navn. Både Hørve og Vallekilde hørte i middelalderen til Skippinge Herred.

I middelalderen lå der en borg eller hovedgård, der omtales i det 14. århundrede. Slægten Grubbe var et tid knyttet til gården.

Bønderne i Vallekilde-Hørve var hoveripligtige under Adelersborg (Dragsholm Slot).

Vallekilde Præstegård med 2 haver, huset på 66 fag, deraf stuelængen på 17 fag. Den har været brændt ned midt i 1700-tallet, men er blevet genopbygget i bindingsværk og med stråtag.

Vallekilde Skole med de nødvendige indretninger, meget god have, og et jordlod på 20 tdr. land, og med ca. 90 skolebørn.

1832 ligger her 7 bøndergårde, 7 huse med jord og 8 huse uden jord; tæt ved byen Wallebjerg og Wallebjerg kilde.


Kilde: Danske Kirker og præstegårde bind 1. - Odsherred, en topografisk beskrivelse af dr. J. H. Larsen 1832. - Holbæk Amts Venstreblad 11. februar 1949.--SOC 6. maj 2012, 20:52 (CEST)