Pakhuset

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Købmandsgården på Vesterbro ca. 1905.
Omme i Købmandsgården står hestekøretøjerne linet op.
Pakhuset - Kulturhuset - Vesterbro Torv - Nykøbing Sjælland.

Her lå i gamle tider en stor købmandsgård bygget af konsul C. Nielsen.

Den blev overtaget af firmaet Carl Jensen & Søn, der havde købmandsforretning i mange år op til midt i 1970-erne, mens de gamle ladebygninger stod ubrugte bag ved.

Dog var der i mage år "grise torv" i en ladebygning, som senere er revet helt ned, og vor der kom en stor plads, hvor bl.a. biblioteket sætter telte op og laver bogudsalg.

1974 har B. Lund Jensen lejet Vesterbro 2 af Carl Jensen & Søn, men den 10. oktober har han købt alle bygningerne fra den gamle købmandsgård, og indrettet EL-hjørnet, Vesterbro 2-4, mens pakhusbygningen bag ved stadig lå stille hen.

Derefter overtog kommunen pakhusbygningen.

Så kom idéen med et kulturhus, og fra midt i 1980-erne kørte en livlig - og til tider - hed og ophidset debat om nødvendigheden af et kulturhus i en lille by som Nykøbing Sjælland.

1987/1988 gik man så i gang med byggeriet, som var tegnet af arkitektfirmaet Dissing & Weitling, og man budgetterede med et beløb på 22,8 millioner kr.

1988 den 23. februar var der en hed debat i byrådet - ikke de andre partier var imod idéen, men de mente det blev for dyrt, og mente der kunne spares - så det endte med det blev stemt igennem med socialdemokraterne og SF alene.

Pakhuset ca. 1988 lige før ombygningen, som kom til at rumme udstillingslokaler, musiksted og bibliotek m.m.
Bagved til venstre i billedet lå en ladebygning hvor der afholdtes grisetorv i mange år.
Og så gik byggeriet i gang.

1989 den 14. oktober kl. 15 indvies Pakhuset af borgmester Bent Jensen som kulturhus med udstillingslokaler, bibliotek og aktivitetscenter, efter en større ombygning af Pakhuset, og tilbygning der rummede biblioteket.

Tre skulpturer blev samtidig afsløret, som var udført af kunstneren Egon Fischer, hvoraf man ser søjlen ved indgangen til biblioteket, inde i selve bibliotekets midte et kunstfærdigt "klatrestativ" til børnene, og ved bagudgangen en stor sort figur.

Samtidig med huset blev åbnet, blev der også lukket op for to udstillinger på 1. salen; en med Sigurd Swanes malerier, og en om byfornyelse. Sigurd Swanes beboelsesbil holdt ved Pakhuset, og var i dagens anledning åben for besøgende.

De første par år var der sand på gulvet i salen i stueetagen.


Se også: Nykøbing Sj. Bibliotek.


Her fik Nykøbing Sjælland lokal tv - TV 4 - studie i kælderen da kulturhuset åbnede.


Pakhuset 2019.
Foto: SOC.


Holbæk Amts Venstreblad 24. februar og 16. oktober 1989.--SOC 22. sep 2014, 12:35 (CEST)