Niels Jensen

Fra odswiki
Version fra 14. jan 2012, 15:04 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Præst ved Grevinge kirke, Niels Jensen, var født i Vordingborg af fattige forældre (hans far var formodentlig murermester).

Han blev ved en købmand Staals hjælp holdt til studierne.

Blev først præst på Anholdt, dernæst i Sandby ved Ringsted, blev skilt fra sin kone, og indlagt som sindssyg på Bidstrup, hvor han til dels blev helbredt, søgte sin afsked som præst, og kom som kostgænger i huset hos fru van Wüllich i Søllerød, hvor Boye den gang var præst.

Det er flere steder oplyst, at han ikke tog sin afsked, men blev 1826 suspenderet fra sit daværende embede på grund af "sindssyge".

Desuagtet tog Boye sig af ham, og det var formodentlig ved hans hjælp han blev kaldet til præst i Grevinge 4. januar 1832 selvom han var dranker og hustrumishandler.

Det var en tid, da menigheden, der havde været yderst misfornøjet med de tidligere præster, og søgte at beholde kapellan Carl Brun som præst, i stedet fik en både forfalden og gal mand, om hvem det fortaltes, at mens han var præst i Sandby, en gang skal have befalet sin karl at tjære sin kone (præstens) og brænde hende inde.

Så længe præsteenken fru Curtz var i Præstegården og kunne hjælpe ham til rette, gik det nogenlunde, men da hun efter 1½ års forløb rejste, var han totalt hjælpeløs.

Han døde under et dileriumsanfald 34. maj 1834.


Kilde: Grevinge Sogn af Ferd. Petersen efter håndskrift 1750 af Lyder Høyer.--SOC 15. nov 2011, 16:49 (CET)