Karen Marie Kjær

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Karen Marie Kjær, kommunekassererske, Nykøbing Sjælland.

Hun er født Henriksen 1897 i Nykøbing Sjælland, som datter af Mads Henriksen.

Hun gik i frk. Moldenhavers Realskole.

Som 15-årig fik hun privat ansættelse hos daværende kæmner Th. Christensen.

Efter nogle få års forløb ansattes hun som kommunekassererske, hvilket hun var i over 30 år.

Hun blev gift med hingstehandler Hans Kjær, Nykøbing Sjælland.

Hun var med til at stifte den lokale HK-afdeling.

Hun blev gift med fabrikant Hans Kjær.

I ægteskabet var ingen børn.

1948 den 1. maj har hun solgt sin villa på Vesterbro til direktør Poul Guldager Christiansen, Nykøbing S. Trælasthandel.

1948 den 1. juni har hun købt grosserer Julius Rasmussens villa på Vesterbro.

En broder er kontorchef hos A. W. Kirkebye i København.

Karen Marie Kjær døde 18. november 1950.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 20. november 1950. - Odsherred Tidende 14. og 29. april 1948.--SOC 31. mar 2018, 14:51 (CEST)

+


I anledning af Karen Marie Kjærs 25 år jubilæum bragte Holbæk Amts Venstreblad den 29. juni 1939 følgende:

25 Aar ved Kommunens Kasse.
Karen Marie Kjær

Paa Lørdag, den 1. Juli, er det Jubilæumsdag paa Nykøbing Kommunekontor, idet det da er 25 Aar siden, at Kasserersken, Fru Karen Marie Kjær, indtraadte i Kommunens Tjeneste. Helt rigtigt er dette dog maaske ikke, eftersom hun til en Begyndelse blev antaget af den daværende Kæmner, Th. Christensen, til privat Medhjælp hos ham. Men lige meget, det var Kommunens Regnskaber, hun fik at tumle med.

Meget ung var Karen Marie dengang. Hun havde knap nok overstaaet sin Præliminæreksamen fra den daværende private Realskole, da Kæmner Christensen søgte sin Medhjælp og af Skolens Leder havde faaet den Besked, at han vilde være veltjent med Mads Henriksens Karen Marie, for hun var et usædvanligt lyst og kvikt Hoved.

De svundne 25 Aar har vist, at denne Karakteristik ikke var overdreven.

Det var under beskedne Kaar baade lønmæssig og arbejdsmæssigt, at den lille Frøken Henriksen holdt sin Entré paa Byens offentlige Kontor. Dette var i Kæmnerens private Ejendom paa Torvet, den, der nu ejes af Konduktør Laur. Hansen. Hele Kontoret indskrænkede sig til et Værelse med en Gulvflade paa ca. 12 Kvadratmeter. Her var lige netop Plads til et Skrivebord, Pengeskabet og to Stole, af hvilke den ene var forbeholdt Publikum, hvorfor Frøken Henriksen maatte benytte Kæmnerens private Spisestue til Arbejdsværelse.

Den Gang var Kommunens Administration jo kun en Brøkdel af, hvad den siden har udviklet sig til. De mange Foranstaltninger, der fulgte af Krigen, gjorde en Udvidelse absolut paakrævet, og i 1916 flyttede Kommunekontoret op, hvor nu Holbæk Amts Venstreblad har Kontor, og samtidig blev Bogholderposten og Kassererposten skilt ad. Den sidste tilfaldt Frk. Henriksen. Efter nogle faa Aars Forløb blev ogsaa disse Lokaliteter for smaa, og Kontoret flyttede ind i den nuværende Administrationsbygnig, hvor der forøvrigt ogsaa nu hersker Pladsmangel.

Fru Kjær har gjort hele Udviklingen med, er vokset op sammen med Stillingen og behersker den til Fuldkommenhed. Hendes Arbejde er steget kolossalt, men hendes Arbejdskraft er vokset med Kravene, og skal hun end en Gang imellem tage noget Overarbejde for at være a jour, saa tager hun dette med fuld Honnør. Hendes Samvittighedsfuldhed i Arbejdet er gennemført til det yderste. Hendes Optræden saavel overfor sine Medarbejdere paa Kontoret som overfor Publikum er præget af mild Venlighed, men yderst korrekt.

De eneste, der har Grund til at beklage sig, er Revisorerne. De skal nøje gennemgaa hendes Regnskaber og hendes Kasse, men deres Arbejde er spildt Ulejlighed, trods den Mangfoldighed af Ekspeditioner hun mellem Aar og Dag har at besørge. Og det er ikke Smaabeløb, der passerer hendes Hænder. Det er muligt, at hun ikke selv har Overblik over Tallet paa de mange Pengemidler, hun gennem Aarene har talt ud af sin Kasse. Det vil muligvis forbavse hende at erfare, at hun alene i Kommuneskat har inkasseret 5½ Million Kr. i Vandskat 915,000 Kr. For Gasværkets produktion 2.309,000 og for Elektricitet 2,146,000 Kr. Ialt ca. 11 Millioner Kroner.

Hertil maa dog lægges adskillige Millioner til Afregning med Staten og andre Kommuner. Det er saaledes ikke nogen lille Kasse, der er betroet i Fru Kjærs Varetægt. Hvor mange Millioner, hun vil komme op paa, inden hun en Gang slutter af, kan ingen vide, thi trods 25 Aars Jubilæet, er hun endnu ung af Alder, og vi ved med Bestemthed, at hver eneste Publikum’er, der har Ærinde paa Kommunekontoret, vil sende hende en venlig Tanke paa Jubilæmnsdagen og samtidig indflette Ønsket om endnu i mange Aar at træffe Karen Marie ved Kassen.

--ses 26. okt 2016, 09:52 (CEST)