Hotel Phønix

Fra odswiki
Version fra 30. sep 2011, 23:01 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Hotel Phønix kom til omkring 1840-erne, lå på byens torv, og det regnedes for byens førende hotel. Det var bl.a. her at Nykøbings første postmester, Ferdinand von Holstei...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Hotel Phønix kom til omkring 1840-erne, lå på byens torv, og det regnedes for byens førende hotel. Det var bl.a. her at Nykøbings første postmester, Ferdinand von Holstein blev inkvarteret da han i 1845 kom til byen.

Hotellets navn var vist nok fra begyndelsen "Phønix".

Til hotellets bekvemmeligheder hørte bl.a. abonnent på en avis, og blandt borgerskabet blev det snart populært at gå ned på hotellet for at læse Berlingske Tidende. Samtidig kunne man få sig en Toddy, og en lang snak om lokale begivenheder. I det hele taget blev hotellerne byens mødesteder, både til hverdag og ved festlige lejligheder.

En del af bygningen var i 1898 blevet købt af H. Windeløv, som i 1905 gennemførte en omfattende fornyelse.

Som barn besøgte forfatteren Jacob Paludan stedet med sine forældre, og familien var hotellets eneste gæster. "Værten", der overvågende deltog i måltiderne, virkede modløs ved at skulle leve helt af os. En tjener opholdt sig bestandig bag stolene, det trykkede samtalemulighederne.

1909 blev det forpagtet til Oscar Petersen, der få år senere købte det og i 1913 påny lod det modernisere. Det fik nu store og lyse restaurations- og selskabslokaler, syvogtyve værelser, og en moderne fest- og teatersal.


Kildehenvisning: Byens Værtshuse af Kurt Sørensen 1988.