Folkedans i Odsherred

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Folkedans i Odsherred.

Omkring århundredeskiftet (1900tallet) begyndte man på folkedans i Odsherred.

Postbud Laurits Petersen, Højby, havde deltaget i et kursus på Statens Gymnastikhøjskole, hvor han lærte folkedansens pioner, Andreas Otterstrøm at kende.

Dette fik stor betydning for folkedansen i Odsherred idet Laur. Petersen fattede en glødende interesse for vor gamle danse, de gamle folkedragter, og gammel folkemusik.

Efter sin hjemkomst fra dette kursus begyndte han at lede folkedans rundt om i Odsherred.

Efter at han havde gået 3-4 mil på sin postrute om dagen, gik han ofte flere mil om aftenen til et eller andet forsamlingshus for at undervise i folkedans, og ud på aftenen kunne han igen sætte kursen hjemad mod Højby til nogle få timers hvile, inden han igen skulle afsted med posttasken.

I 1920 syntes han, at han var blevet for gammel til at døje strabadserne, og til at undervise. Han henvendte sig derfor til Frede Andersen, Møllegården i Svinninge, og bad ham tage på et kursus på Snoghøj Fiskerihøjskole, hvor Otterstrøm ledede et folkedanserkursus.

Da Frede Andersen kom hjem fra dette kursus, begyndte han at lede et kursus i Asmindrup Forsamlingshus, men snart kom der opfordringer til ham om at lede andre kurser rundt om i Odsherred.

Så begyndte en kreds af unge at holde månedlige legestuer i Vig Forsamlingshus. Der samledes efterhånden så mange folkedanseglade mennesker fra hele herredet, at man besluttede at oprette en folkedanserforening.

I 1929 stiftedes så Odsherreds Folkedanserforening, og den havde til huse i Vig Forsamlingshus.

Frede Andersen ledede både kurser og legestuer og musiker Laurits Hansen »Fløjtelaurs«, Kollekolle, spillede til dansen gennem en årrække.

Der blev ved med at være stor tilslutning til dansen.

Jeg husker mit eget møde med folkedansen. Det er mange år siden ...

Min veninde der var »ude at tjene«, havde været til "legestue" i Vig; det var da også gået meget godt, men det kneb jo med at finde ud af alle dansene.

Hun kom en søndag og fortalte, at der startede et begynderkursus i folkedans derhenne først i september, og det ville hun med til.

Det ville jeg rigtignok også gerne men, det var jo i nabosognet, det foregik. Jeg fik da lov, såfremt min bror, der var et års tid ældre, tog med. Gunnar var 16 år - og genert - men, hvis nu vores fætter, der var jævnaldrende, ville med, så ville han også godt.

Vi kom afsted alle tre - og flere af vore tidligere skolekammerater - så vi var en hel flok, der fulgtes ad. Der var mødt mange, 70-80 unge mennesker fra Vig og de omliggende sogne. Vi dansede en gang om ugen. Holger Jensen ledede dansen, og »Fløjte-Laurits« spillede. I pausen drak vi vand fra hanen, eller nogen af os delte en sodavand. Aftenen sluttede altid med at vi stående sang »Altid frejdig«.

Det var en række dejlige aftener, og mange flere fulgte efter. Glæden ved folkedansen har fulgt os alle gennem årene, nu er det dog mest seniordansen der dyrkes.

Kilde: Trundholm Lokalhistorisk blad nr. 4, 2003.--SOC 19. sep 2014, 17:20 (CEST)