Englandshuse

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Sommerhuse ved Englandshuse, ca. 1967
Samling af huse i Egebjerg sogn i Odsherred.

Betegnelsen Englandshuse er af nyere oprindelse, og således ses navnet først anvendt på et generalstabskort fra 1895.

Post- og telegrafadressebogen har navnet med fra 1916, mens det først er med i Trap Danmark's 4. udgave fra 1920’erne.

Stednavnet Englandshuse kommer sandsynligvis af den forreste sammensætning "eng-land". Ordet land indgår i mange marknavne i betydningen "mindre jordareal", og ordet eng sigter til fugtig græsmark. Englandshuse betyder altså sandsynligvis ”husene anlagt på det lille engareal”.

Kilder: Afdeling for Navneforskning, Københavns Universitet, og Odsherred Lokalarkiv.


Beskrivelse:

1967 den 28. august besøgte Regionalradioen overingeniør Genfeke, gårdejer Ejler Hansen, Englandsgården, samt Karl og Marie Nielsen.

Sidstnævnte er født på stedet, og har aldrig hørt det benævnt andet ens "Englandshuse". Hvorfor ved ved hun ikke, lige så lidt som Ejler Hansen ikke ved hvorfor hans gård hedder "Englandsgården".

Af et gammelt kort fra 1791, som overingeniør Genfeke har hængende på væggen, fremgård det, at der engang var meget mere skov i Odsherred, og også herude.

På de gamle kort ses en grøn plet mellem skovene, og dette stykke land er antageligt blevet kaldt "Grønland" - Grønlandshuse.

På samme måde kan man antage, at der mod nord for skoven har været et stykke land med eng, som er blevet kaldt "England" - Englandshuse.


Se også: Grønlandshuse.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 29. august 1967.--SOC 24. nov 2013, 12:42 (CET)