Emil Andersen

Fra odswiki
Version fra 11. feb 2013, 12:58 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Emil Andersen, Bødker, Egebjerg Mark, Egebjerg sogn, Odsherred. Emil Andersen er måske den sidste bødker i Odsherred – det er et af de forsvundne håndværk. ...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Emil Andersen, Bødker, Egebjerg Mark, Egebjerg sogn, Odsherred.

Emil Andersen er måske den sidste bødker i Odsherred – det er et af de forsvundne håndværk.

Emil Andersen flyttede til Tjørneparken 6 i Nr. Asmindrup.

Han er født i 1912 på Egebjerg Mark, så han er 86 år.

Emil Andersen er tredje generation af bødkere, både hans far, Kristian Andersen, og hans farfar var bødkere på Egebjerg Mark.

De boede til tider flere på ejendommen, hvortil der hørte 5 tdr. land. De havde 3 køer, foruden grise og høns. Det var almindeligt, at der hørte jord til de små håndværkere, så havde de til det daglige forbrug.

Emil Andersen fortæller, at deres arbejde mest bestod i at lave smørdritler til Sankerbjerg Andelsmejeri. De fik stavene færdig lavet hjem - de behøvede ikke stå i lære for at lave dem - og så skulle de samle dem. Der skulle bruges 15-20 stykker dagligt, alt efter om det var vinter eller sommer. Når køerne var på græs, gav de jo mere mælk. Men desuden lavede de sulekar eller saltkar, ajletønder, træspande o.l. ag det blev lavet på værkstedet.

Bødkerværktøjet er nu afleveret til Stenstrup Museum, der også har taget billeder af og om det forsvundne håndværk.

Museet har også en del bådebyggerværktøj fra bedstefaderen, Anders Jensen bådebyggers tid - omkring år 1900. Anders Jensen byggede 12 fods joller.

Emil fortæller at han engang skulle bygge en kornpram for Dragsholm Gods. Den skulle bruges til udskibning af korn fra Sanddobberne til de ventende skuder, der lå længere ude i Sejerøbugten. - Og så vandrede man fra Egebjerg til Dragsholm.

Det er et fotografi af bådebyggerens familie foran to både, som er bestilt af fiskere fra Audebo ca. år 1900. Disse både blev brugt til at fiske i søen på indersiden af Lammefjordsdæmningen. Forrest ses Anders Jensen og hustru med deres to døtre, stående bag dem to sønner, Emil Andersens far til højre.

Det skal bemærkes, at der er en tjærespand af træ, som har en lille historie, sagde Emil. En dag forsvandt den fra ejendommen, men tilfældigt så han den et sted -og den vendte tilbage til sin vante plads ved huset.

Egebjerg Mark nr. 7. Huset, som det engang så ud. Den høje del er bygget til, da der var for lidt plads til flere familier.

Emil Andersen har rejst en del efter at han holdt op med at arbejde. Han har været på Grønland, Island, Færøerne, Rusland, Afrika, ja, mange andre steder, nu havde han jo tid til at rejse. Han viste mange billeder fra sine ture.

Se også: Anders Jensen, bådebygger.

Kilde: Skrevet den 23. juli 1998 af Johannes i Trundholm Lokalhistorisk Forenings blad nr. 1 – 1999.