Christiansdal Pibefabrik

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Christiansdal Pibefabrik, Grønlandsvej 3, matr. nr. 5b, "Grønland", Hølkerup, Egebjerg sogn.

På gården "Christiansdal" var der en pibefabrik, som lå ved Kongsøre skov.

Christiansdal, som blev bygget på en tom grund kaldet "Tjørnholm", er en ejendom på 18 tdr. land.

Den var kendt for tre ting, først for at det blev til en stor pibefabrik, det andet for, at det var fra den kendte købmandsslægt Christiansen i Bråde den stammede, og det treie for en gammel yndet, lidt varierende fortælling, om en tidligere ejer, der slog omvandrende kræmmere ihjel. -

Se historien om: Peter Haaker.

En tømrer Christiansen, gift med Maren Christiane, købte ejendommen omkring 1850? Han havde også kendskab til drejeri, og satte en pibedrejer fabrik op, der udviklede sig til en større virksomhed. Han satte flere drejemaskiner op, og ansatte drejere, bl.a. en professionel kunstdrejer.

Han havde sit eget hestekøretøj med to hvide heste, og en kusk, der hed Per, som også var sælger.

Christiansen havde 3 sønner og to døtre. Han havde sin egen skole hvor hans, de ansattes og nogle af naboens børn, blev undervist.

Sønnen Tormann overtog virksomheden efter sin far, og blev en kendt pibefabrikant.

I Bråde Postkontor blev han en stor kunde, da han sendte mange pakker rundt i landet, og i København havde han en god aftager i grosserer Nielsen i Vingårdsstræde.

En anden søn, Valdemar, født 1865, blev gift med købmand Wickers datter, Meta, i Bråde, og overtog Bråde Købmandshandel efter sin svigerfar. Det var deres søn, Knud Martens Christiansen, født 1895, der blev købmand efter ham, som udvidede og fik en stor veldrevet forretning i mange år.

Pibefabrikant Tormann Christiansen holdt fabrikken kørende til omkring 1910/15. Hans hårdarbejde med at fabrikere piber kunne ikke klare konkurrencen for nye og mere moderne fabrikker. Han prøvede også med porcelænspiber, men det gik heller ikke, og han måtte lukke fabrikken.

Han blev boende til han døde i 1922, og i marts 1923 blev den sat til salg som lystgård.

En annonce i Odsherreds Tidende fortæller, at hovedbygningen havde 13 værelser og to køkkener, der var forpagterbolig, og 3 mindre boliger, samt en masse indbo til salg, så det var en ret så anseelig gård.

Samme år, 1923, blev stedet solgt til Ane og Arnold Larsen.

Den blev senere overtaget af Elly og Poul Larsen, for hvem hovedbygningen brændte 14. juni 1948, og selvom den stråtækte udlænge blev reddet, er der intet tilbage af den gamle pibefabrik.

Det var en tømrersvend, der knipsede en brændende tændstik ud gennem loftsvinduet. Han troede den ville slukke af sig selv, men den faldt ned på stråtaget og antændte dette. Han blev senere dømt for brandstiftelse.

Poul Larsen byggede gården op igen, jorden blev solgt fra, og han solgte senere ejendommen til Stine Hansen.


Se også: Christiansdal.


Christiansdal Pibefabrik 1910. - Fotograf: Ukendt.
Christiansdal Pibefabrik 1930. - Sådan så fabrikken ud indtil den brændte i 1947. - Den høje skorsten tilhører savværket bagved huset. - Foto: Poul Kristiansen.


Kilde: Lokalarkivet 2012. - Historie og fortælling fra Hølkerup og Bråde af Poul Kristiansen 2003. - Odsherred Tidende 15. juni og 1. december 1948.--SOC 28. nov 2012, 15:43 (CET)