Audebodæmningen

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Audebodæmningen set fra Gundestrupsiden i retning mod Audebo ca 1905. Bemærk de to cyklister. Til højre. ses Lammefjordssøen og i baggrunden vindroserne ved Audebo Pumpestation. Til venstre anes skorstenene til pumpestationens dampmaskiner. Skorstenene blev nedrevet i 1920erne, da dampmaskinerne blev afløst af elektrisk drift. - Fotograf: Søren Bay.
Mellem Audebo og Gundestrup var der faktisk en lille færge, som kunne transportere hest og vogn, og selv om der var andre færger i Holbæk fjord, Lammefjorden og Siddinge fjord, var disse meget mindre, og næppe meget andet en store robåde og pramme.

I årene 1872-74 anlagde man en dæmning mellem Audebo og Gundestrup, udfor hvilken der i overensstemmelse med koncessionsvilkårene anlagdes en skibbro, hvor selv de største af de skibe, der iøvrigt kunne besejle Isefjorden, kunne gå ind.

Dæmningsanlægget krævede meget store jordtransporter, hvilket oprindeligt skete med 60 heste og 120 tipvogne på en primitiv jordbane.

Efter man havde fyldt de sænkekasser med sten, der skulle danne kærnen i dæmningen, fortsatte arbejdet med at forstærke dæmningen, og hertil havde man anskaffet endnu et lokomotiv, der kunne trække 32 tipvogne indeholdene 36 rummeter fyld. Lokomotivet kunne gøre 22 ture dagligt ad banen, der strakte sig fra bakkedragene syd for fjorden ud på dæmningen. Denne Odsherreds første dampdrevne jernbane blev nedlagt, og sporne taget op i 1875, og der eksisterer ingen levninger fra den.

På dæmningen anlagdes en vej, til hvilken der førte tilslutningsveje fra såvel nord som syd, således man nu fik en vejforbindelse mellem Holbæk og Nykøbing Sjælland, der var 2 mil kortere end den hidtidigede eneste vej over Svinninge og Draget.

Kildemateriale: Odsherreds Jernbane 1899-1974 udg, af Dansk Jernbaneforbund--SOC 29. jul 2011, 20:49 (CEST)