Havnegades bebyggelse
Som dagens navn antyder fører den til havnen, d.v.s. dens egentlige funktion er knyttet til anlægget af en egentlig havn i 1848-50. Havnen blev bygget som en såkaldt ø-havn, forbundet med det faste land ved krydset hvor Egebjergvejen langs fjorden drejer mod sydøst, via en lang dæmning.
I netop dette kryds ligger da også de ældste huse i Havnegade: Havnegade 11, Havnegade 9, Havnegade 15.
På Havnegades vestside ligger ind mod byen et par tvillingehuse, som er opført i to etager over høj kælder, og i det halvvalmede teglhængte tag er tre kviste mod gaden.
De karakterfulde huse er opført 1927 til udlejning.
Dernæst følger en tidstypisk villa af røde lersten i blank mur, skifferklædt tag, og udstikkede åse i gavlene. Ved sydgavlen er en stor træveranda.
Dette hus er opført omkring år 1900.
Dernæst følger et hus i en noget overdekoreret nuromersk/renaissancestil opført 1898, og de meget store lejlighedskomplexer på hjørnet af Havnegade og Holst's Have fra 1916.
På det modstående hjørne lå søndre toldbod, hvor varene, der blev ført ind i byen, blev pålagt accise endnu i midten af 18-1900 tallet. Huset blev nedrevet 1920 og erstattet af et rødstenshus i villastil.
Alt i alt er Havnegade aldrig blevet bebygget med en homogen bygningsmasse, og bemærkelsesværdigt få, ja, næsten ingen af husene har haft funktioner, der knytter sig til havnen.
De grunde, der blev langs gaden, har således blot givet plads for enkelte villaer, som helt i tidens stil blev bygget i tiden omkring 1900, og ret kort tid efter skete en fortætning ved opførelsen af lejlighedsejendomme til udlejning.
Det videre forløb af Havnegade, Havnevej, kunne ikke bebygges før sent på grund af det meget fugtige inddæmmede areal på hver side af vejdæmningen til havnen.
1948 havde farvehandler Henrik Møller nogle år før fået tilladelse til at rive facaden ned på sin ejendom i Havnegade, og rykke den 2 meter ind.
Nu ser det ud til at lykkedes med den hårdt tiltrængte regulering, da skotøjshandler henry Poulsen forhandler med køb af ejendommen, og fik byrådets tilsagn om 20.000,00 kr. til projektet.
Samtidig blev der givet tilladelse til at nedrive mekaniker Danielsens lejlighed i den gamle sidefløj. Det er en af de dårligste lejligheder i byen, så det havde man ingen betænkeligheder ved.
1952 i juli indsendte et konsortium for anden gang et andragende til kommunen om at bygge et stort ejendomskompleks i Havnegade.
Konsortiet bestod af installatør E. C. Larsen. - Malermester Volmer Petersen. - Murermester C. S. Andkilde. - Tømrermester Tage I. Andersen. - Sagfører Jakob Jensen. Man opererer med et projekt til 1 million kroner. Det omfatter 30 lejligheder, såvel små som større op til 3 værelser. det skal hvile på hvad loven kalder "social-filantropisk boligselskab", og fortrinsvis udlejes til familier med børn.
Kilde: Forsøg på en bygningsregistrant for Nykøbing Sjælland af Jørgen Gantshorn sidst i 1980erne. - Holbæk Amts Venstreblad 19. juli 1952. - Odsherred Tidende 28. april 1948.--SOC 25. jun 2012, 12:27 (CEST)