Fuglebæksåen
1951 blev en del af Gærde å, og lod afvandingen ske gennem Fuglebæksåen alene, for derved at spare på udgifterne til oprensning.
1953 den 29. januar blev på Vig Kro afholdt et møde i landvindingssagen angående regulering og uddybning af Fuglebæksåen, der går fra Nr. Asmindrup sogn over Trundholm mose gennem Højby sogn og Vig sogn til Sejerøbugten, samt den senere optagne regulering af Gærde Å, der afvander de lavere liggende arealer omkring Ellinge marker, og hvis udløb er ændret, så den løber ud i Fuglebæksåen.
Samtidig er pumpeværket ved Gærde Å nedlagt, og vandet pumpes ikke længere ud i noget af vandløbene, men finder frit og uhindret sin vej ud til Sejerøbugten.
Gennem denne regulering bliver vandstanden sænket en meter på et areal af 7-800 tdr. land jord. Heraf er størstedelen mosejord, delt op i smålodder, men der er også en del agerjord imellem.
Op mod 400 lodsejere er interesseret i sagen.
Afvandingen muliggør en bedre udnyttelse af jorden. hele arbejdet har indtil nytåret 1953 kostet 251.883,00 kr., hvoraf ca. 50.000,00 kr. er kommet til med Gærde Å-projektet. Af dette beløb betaler staten 55% og lodsejerne resten. deres part er rente og afdragsfrit i tre år, og kan derefter afdrages over 20 år.
Der har på forhånd været indkaldt indsigelser mod den foretagne fordeling af udgifterne, og disse blev behandlet på mødet i dag sammen med afvandingskommissionen, hvis formand er dommer Skovgård, Nykøbing Sjælland. Det var dog ikke meget, der var kommet, og kommissionen ventede i løbet af eftermiddagen at kunne slutte sagen, og fastsætte en dato for afsigelse af kendelse i løbet af nogle uger.
Kilde: Lokalarkivet 2012. - Holbæk Amts Venstreblad 29. januar 1953.--SOC 30. aug 2012, 21:44 (CEST)