Den Runde i Rørvig

Fra odswiki
Version fra 6. jul 2017, 14:32 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning
Den Runde Dansepavillon i Grønnehave skov ca. 1903, der blev flyttet til Rørvig. - Fotograf ukendt.
"Den Runde i Rørvig".

Rørvig Kro og Badehotel havde anskaffet en meget primitiv pavillon til musik og dans, og formentlig var pavillonen forløber for en større otte-kantet danse-estrade, der kom til i begyndelsen af 1900-tallet. Den var tegnet af arkitekten Julius Smith i 1892 til opstilling i Grønnehave skov ved Nykøbing Sjælland, men nedtaget i 1903 samtidig med at man i Grønnehave skov opførte Grønnehavehus.

Den blev så flyttet til Rørvig, hvor den genopstod som den i mange år populære: "Den Runde i Rørvig".

Det var en åben pavillon hvis kegleformede tag hvilede på otte søjler, hvor der indimellem var opstillet bænke. Tredive år senere lukkedes siderne med vægge og vinduer.

Den runde pavillon blev en væsentlig del af Rørvig Kro og Badehotels eksistensgrundlag. Et par gange om ugen var her danse-aftener, lørdag-søndag for københavnerne, onsdage for Rørvig-boerne, hvor et 4-mands orkester stod for musikken. Også andre former for optrædender fandt sted, amatørkonkurrencer, koncerter, tryllekunstner, og efterhånden blev Den Runde landskendt.

I 1943 kunne den københavnske presse skrive, at "med Svend Petersens Orkester har swingpjatterne nu holdt deres indtog i Rørvig - Glassalen i Tivoli er vand ved siden af Den Runde".

Livet levedes stærkt, og der var knald på den Runde med Peter Belli og Papa Bue, og diskotek på kroen, så sogneråd og politimester fortvivlet søgte at dæmpe aktiviteterne.

1961 den 19. maj fik man lov til at holde åbent til kl. 24 med musik og dans.

1970 den 1. juni var det endegyldigt slut med "Den - gamle - Runde", da entreprenør Erik Nielsen, Rørvigvej, fik has på den gamle top, som det tog flere timer at få hul på.
Den Runde 1974. - Fotograf: Ukendt.

Restauratør John Neumann konstaterer, at "Den - nye - Runde" er på 300 kvm, og mange af tingene der var i den "gamle", bliver flyttet med over i den "nye".

1973 i april købte direktør Verner B. Hansen "Den Runde".

Sammen med to københavnske arkitekter har Verner B. Hansen forvandlet indmaden totalt for ca. 100.000,00 kr. Personerne indeni er også nye skikkelser. Det er restauratørerne Ole Gohn og Valter Jensen fra "Smøgen" i Holbæk. De gør det uden betænkeligheder, for de er overbeviste om, at Jazz er det rigtige til at bryde diskotekernes ensformighed.

22. februar 1974 vil der blive skrevet lejekontrakt med to nye lejere, meddeler ejeren, Verner B. Hansen, Rørvig.

De to lejerægtepar er Kirsten og Ole Strøm, Gadstrup, og Birgitte og John Lindquist, Himmelev. Det bliver vores koner, der skal varetage den daglige ledelse oplyser major Ole Strøm. En kunstnerisk leder er udpeget, og det bliver tidligere leder af beatgruppen "Moneymagers", Sten Bech, Gilleleje, der har udgivet en del plader, og læser på Musikkonservatoriet. Discoteket åbnes Skærtorsdag i sin nuværende form, men der kommer nyt inventar i Ølboden, som sandsynligvis åbner samme dag - eller måske dagen før:

Til sidst blev Den Runde revet ned.


Kildemateriale: Uddrag af Kroen i Rørvig af Kurt Sørensen 2006 - Holbæk Amts Venstreblad 19. maj 1961 og 1. juni 1970 og 21. april 1973 og 22. februar 1974.--SOC 14. sep 2011, 14:18 (CEST)