Nykøbing gamle skole
Som andre købstæder fik også Nykøbing sin latinskole efter reformationen (1591 eller 1592). Den nåede dog ikke nogen høj alder, idet den nedlagdes samtidig med Kalundborgs, i året 1739.
Skolen havde til huse i en munkebygning, grænsende til kirkegården, beliggende det sted, hvor senere museumsbygningen fandtes.
Dens historie er spækket med idelige klager over lærernes drikfældighed. – Af dens rektorer nævnes: Villum Mariager, Niels Haar Wegener, Christoffer Eriksen Lunow (1702), Johs Hansen Mørch (1715).
+
Det samme forhold genfinder vi hos den danske skole, som afløste den. Her klages der skiftevis over lærernes og skolebygningens svagheder. Der fandtes vel en ovn, men denne var fast ubrugelig, såsom skorstenen var faldefærdig.
+
Midt i 1800-tallet byggedes så endelig en tidssvarende skolebygning, "Nykøbing gamle skole", der benyttedes delvis til 1912, da den solgtes til „Odsherreds Folkemuseum”.
+
I 1857 begyndte den kommunale betalingsskole, så vi nu finder to offentlige skoler, Friskolen i Skolestræde og Betalingsskolen i Svanestræde, hvor der i 1858 opførtes en ny skolebygning, den nuværende biblioteksbygning.
Betalingsskolen med 3 klasser bestod kun til 1891; på dette tidspunkt var der i yngste klasse 2 børn.
Året efter byggedes det første gymnastikhus i den bygning i Svanstræde, hvor der kom brandstation.
Undervisningen finder sted i Svanestræde, samt i et enkelt klasseværelse i "Nykøbing gamle skole" i Skolestræde, hvor resten af bygningen er indrettet til lærerboliger.
+
Se også: Grundtvigsskolen.
Kilde: Grundtvigskolens årsberetning 1966-1967.--SOC 2. jun 2017, 19:14 (CEST)