Sjællands Rev
Sjællands Rev, Gniben, Sjællands Odde.
1961 i Holbæk Amts Venstreblad:
Står man på Gnibens stejle top, ses det for sejladsen så farlige "Sjællands Rev" skyde sig NV-ud i en udstrækning af 9 km, som en slags forlængelse af selve Odden.
Revet deles af Snekkeløbet og Yderdybet i inderrevet, mellemrevet og Rønnen.
Kun snekkeløbet, der er 460 meter bredt, er sejlbart, selvom der tæt ved findes puller med kun 2,4 m vand.
På revet bryder søen ved den mindste kuling, og der danne sig hvirvlende og farlige strømkoblinger.
Yderst på Rønnen rejser Sjællands Rev fyr sig med 4 m vand på en betonsokkel med et 15 meter højt, rødt jernstativ. På den store gasbeholder er der med sort malet: 314 meter, hvilket betyder, at der for ikke at underminere fyret er det forbudt at borttage sten indenfor den angivne afstand.
1896 blev fyret tændt første hang, og som gav 3 blink hver 15. sekund, og havde oprindelig i selve betonfundamentet indbygget 4 rør, hvori der løb nogle stålkugler, som blev bevæget af bølgeslaget, og derved frembragte en advarende tone.
Kuglerne i dette tågesignal er dog for længst rustet fast, og det ensomme ubevogtede fyr ligger nu hen uden andre lyde en bølgeslagets larm og søfuglenes hæse skrig.
Gaspåfyldningen foretoges tidligere af Fyr- og vagervæsenets inspektionsskibe.
Fyret brænder stadig ved gas i 1961, men nu er den gamle gasbeholder erstattet af et rum til moderne gasflasker, som fornyes hver 2.-3. måned af fyrpasser Olav Madsen fra Odden Havn.
Udenfor revet står desuden et sømærke, en hvid stumptønde med tre nedadvendte riskoste, og gennemsejlingen i Snekkeløbet er på nordsiden afmærket med en rød spidstønde med 2 opadvendte koste, og på sydsiden af en hvid stumptønde med 1 nedadvendt kost.
Se også: Redningsbaaken.
Se også: Grunde og flak på Gnibens forbjerg.
Kilde: G. Honnens de Lichtenberg i Holbæk Amts Venstreblad 18. august 1961.--SOC 1. jan 2016, 23:15 (CET)