Begravelser på landet

Fra odswiki
Version fra 9. mar 2013, 14:30 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Begravelser på landet i Odsherred i gamle dage: I enhver aftægtskontrakt stod bl.a., at når den pågældende afgik ved døden, skulle der holdes en hæderlig begravelse...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Begravelser på landet i Odsherred i gamle dage:

I enhver aftægtskontrakt stod bl.a., at når den pågældende afgik ved døden, skulle der holdes en hæderlig begravelse efter egnens skik.


FORPAGTERENS CHRISTIAN FORTÆLLER:

Hos vor nabo, Peter Johansen på "Knejshøj", var den gamle Hans Mortensen på aftægt.

Han lå i sengen det sidste års tid og fik koldbrand i sin højre fod. Da smerterne tog til, skar han i sin pine storetåen af med sin lommekniv og viklede en klud om. Det blev det ikke bedre af, og nogle dage efter døde han.


BEGRAVELSEN:

Der skulle efter kontrakten være stor begravelse, som skulle foregå fra hjemmet.

Stine Johansens fik travlt, hun sendte bud til Stine Skrædders, der var ligeså uundværlig ved begravelse som til barsel. Der blev slagtet en gris, til det kolde bord skulle der laves sylte og finker, steges ribbenssteg og flæskesteg, koges æg, skrælles løg og speges sild m.m. I Brugsen hentedes en 10-potters dunk med brændevin og mange flasker cognac og rom, punch-essens - der skulle ikke spares.

Naboerne blev bedt i god tid til frokost kl. 11, begravelsen var kl.14. Det var Peter Rasmussen på Ryegård, Peter Johansen på "Udsigten", unge og gamle Peter Madsen fra Lestrup, Peter Nielsen og William Sørensen, Glostrup Overdrev, regnskabs fører og uldstrikker Laurits Larsen, forpagteren på Mantzhøj og lærer Larsen, Bøsserup, der skulle "synge liget ud".

Da der var spist og drukket, kom gårdmændenes karle med køretøjerne, og jo flere vogne i følge, des større ære.

Karlene blev bedt til at komme om eftermiddagen til at drikke kaffe ligesom de øvrige deltagere, der efter begravelsen fulgte med hjem.

Nu blev der skænket kaffe, snakket og fortalt om andre begravelser, man havde været med til.

Peter Johansen gik rundt og skænkede cognac, og fik arrangeret kortpartier. Der blev spillet Sjavs, Napoleon og Seksogtres husmænd og bønder imellem hinanden. Peter Rasmussens forkarl, Valdemar Mortensen (mangeårig gårdskarl i konsulens gård l Nykøbing Sjælland senere hen). Andenkarlen og sønnen Hans, kom sammen med andre karle, som alle blev bedt til bords. De ville ikke spille kort, så de fandt på noget andet.

Det var sidst i maj, vejret var godt, og så tog et par karle en dør af hængslerne, og stillede den op på grusgangen i haven. Nu skulle der kastes "nærmest til vægs". Man kastede med 5-ører, og den der kom nærmest til vægs strøg puljen når alle havde kastet. Det gav anledning til megen munterhed.


Inde i stuerne, hvor der spilledes kort og blev drukket "små sorte", gik Peter Johansen rundt og skænkede i glassene - han havde selv taget sin part - og når nogen ville undslå sig, sagde han: "I skal knag'edeme ikke holde jer tilbage, gamle Hans Mortensen sagde, det skulle være en festdag, som der skulle tales om længe efter" - og nu er det 64 år siden.

Beretningen er underskrevet: Forpagterens Christian.

Ovenstående er afskrift efter gammelt avisudklip, uden dato eller årstal, og hvem "forpagterens Christian" er, vides heller ikke, så hvis nogen skulle vide hvem han er vil arkivet meget gerne vide det.

Kilde: Trundholm Lokalhistorisk Forenings blad nr. 1 - 1992.--SOC 25. jan 2013, 13:25 (CET)

+

Advokat John Richter, Nykøbing Sjælland, har kommenteret artiklen, og bl.a. oplyst, at "Knejshøj" er en ejendom umiddelbart syd for gården "Udsigten" (nu kaldet "Vategården"), Glostrup Overdrev, og at jorden til "Knejshøj" for 5-6 år siden blev solgt til den nuværende ejer af "Vategården", og nu er en del af "Vategårdens" tilliggende.

Peter Rasmussen, Ryegård, må være bedstefar til Peter Rasmussen, som bor på en mindre landbrugsejendom (nu Bøsserup Huse 5).

"Ryegård" var en af Egebjerg sogns største gårde.

Peter Rasmussen oplyser, at begravelsen må have fundet sted i 1908, idet hans far, Hans Rasmussen, som er omtalt, dengang var 16 år.

Kilde: Trundholm Lokalhistorisk Forenings blad nr. 2 - 1992.--SOC 25. jan 2013, 23:48 (CET)