Nykøbing Sj. Stadsorkester

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Nykøbing Sjælland Stadsorkester - eller måske Nykøbing Sj. Amatørorkester - er vokset ud af en samling unge musikudøvere i 1937, der havde deres prøver i et hjem yderst ude på Vesterbro i Nykøbing Sjælland.

De unge mennesker gik til sagen, og larmede i stuen, hvor man øvede, så ruderne klirrede. Når den voldsomme udfoldelse skulle forsvares, brugte man den trøstende vending: "De er jo kun amatører".

Det var under meget beskedne former orkesteret virkede de første år. Man supplerede det bestående F.D.F.-orkester ved en Sct. Hansfest 1937 på Amtshospitalet, med nogle andre musikudøvere, og det blev starten til egentlig samling om udvidelse af orkesterets virkeområde.

Den 13. og 14. marts 1948 var man med i Århus til kongres hvor Dansk Amatørorkesterforening blev en kendsgerning.

Den lokale Turistforening fandt hurtigt ud af, at lidt organiseret baggrundsstøj var anvendelig ved flere lejligheder, bl.a. et arrangement på byens torv, hvor man havde mobiliseret musikere fra nær og fjern, for at gøre så god en figur som muligt, og kunne læse følgende i en lokal avis: "Amatørorkesteret havde vovet sig frem for offentligheden til fordel for Turistforeningens lodseddelsalg. Efter den første nervøsitet havde lagt sig, blæste orkesteret på livet løs, og høstede stort bifald.

Og så kan det nok være man kom med i mange arrangementer, og i de første år forlystede man byens borgere med koncerter på torvet. Længe før kvindeår og kønsrolledebat bragte sindene i oprør, optoges en ung "dame" i orkesteret, og da man skulle medvirke ved Børnedyrskuet i Høve skov, så vakte "damens" tilstedeværelse så meget interesse, at Billedbladet i sin reportage bragte nærbilled af den kvindelige basunist.

Allerede i de første år luftedes tanken om en uniformering, og daværende formand for turistforeningen, Windeløv, foreslog den gamle borgerbevæbnings uniform, men det viste sig at for bekostelig en affære, så foreløbig lejede man nogle landsoldateruniformer for en sæson, men heldigvis fandt uniformeringen sin løsning, og fik et mere sædvanligt snit.

Nykøbing Sj, Stadsorkester går gennem Nykøbings hovedgade med fuld musik i 2011. Det gør de flere gange om året, det lyder godt, og flot ser det ud. - Foto: SOC.
Der var dengang en del besværligheder med at holde orkesteret i live, ikke mindst af økonomisk art, men da man fik oprettet en støtteforening, gik det lidt bedre. Den stedlige orkesterforening forsøgte at stoppe orkesteret, men efter langvarige forhandlinger, løste det sig trods alt til sidst. Der blev også oprettet et hjemmeværnsorkester, som flere skiftede til, men det fik en kort levetid, og de vendte tilbage igen.

Da anden verdenskrig sluttede, ville orkesteret også fejere befrielsen, og samledes på Grundtvigsskolen for derfra at marchere med fuld musik gennem byen. Midt under forberedelserne blev skolen belejret af tysk militær, for et eller andet var gået galt, og det tyske skyts pegede mod skolen, og geværpiber rettedes mod det lokale, hvor orkestermedlemmerne befandt sig. Alle strøg ned under vindueshøjde, men heldigvis løste det sig alt sammen.

Op gennem 50-erne deltog orkesteret i en masse arrangementer, og var nu blevet en fast integreret del af byen.

Efter 1969 fulgte en periode, hvor flere orkestermedlemmer rejste fra byen, og man kunne knabt nok stille med et spilledygtigt orkester. Man fik dog på det tidspunkt glimrende støtte i Stadsorkesteret tambourkorps, som blev oprettet vinteren 1968/69, og piger og drenge kunne efter at have øvet sig flittigt første gang træde offentligt frem på Amtshospitalet Sct. Hans aften 1969.

En stor begivenhed indtraf, da Stadsorkesteret ved en musikkonkurrence i Burg i sommeren 1976 kunne hjemføre en førstepris med udmærkelse, og fik stor ros og anerkendelse for en høj musikalsk standard.


Kilde: NYKØBING STADSORKESTER 1937-1977 udg. af Nykøbing Stadsorkester 1977.--SOC 20. nov 2011, 01:17 (CET)


Nykøbing lokale Orkester spiller til Sommermarked i 1897 - Foto: fra bogen 'Fra Holbæk Amt, 1918

Foruden stadsmusikant (trommeslager) havde købstaden også før Stadsorkesteret blev dannet et lokalt orkester. I bogen 'Fra Holbæk Amt, 1918' er fortalt om kildemarkeder og sommermarkeder og der gengives et billed af 'Nykøbing lokale Orkester', der spiller til et sommermarked i 1897.

--ses 15. jan 2012, 12:45 (CET)