Forskel mellem versioner af "Kingosvej"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Linje 4: Linje 4:
  
 
At vejen er opkaldt efter salmedigteren Kingo er en tilfældighed, og han har såvidt vides heller ikke haft nogen tilknytning til [[Nykøbing Sjælland]].
 
At vejen er opkaldt efter salmedigteren Kingo er en tilfældighed, og han har såvidt vides heller ikke haft nogen tilknytning til [[Nykøbing Sjælland]].
 +
 +
''Referat fra byrådsmødet i Holbæk Amts Venstreblad 23. januar 1952:''<br>'''Kingosvej og Brorsonsvej'''<br>Endelig indstillede vejudvalget, at man gav den nye vej ned over Andekildes parkbebyggelse og vejen ved siden af på matr. nr. 8a navne,<br>idet de nu begynder at blive beboet. Andekilde foreslog at kalde sin vej for "Parkallé", men det syntes udvalget ikke om.<br>Det foreslog at kalde de to nye veje henholdsvis Kingosvej og Brorsonsvej. Vore salmedigtere er jo i forvejen repræsenteret på [[Grundtvigsvej]].<br>Det kan siges at byrådet ikke just råbte hurra for dette forslag.<br>Sagfører Gideon syntres Andekildes forslag til den ene vej var godt, og han pegede iøvrigt på, at de to veje nord for Østre Lyngvej ud mod<br>Rørvigvej også godt kunne få navne.<br>Lærer Holm syntes absolut ikke om de foreslåede navne og ville ikke stemme for dem.<br>E. C. Larsen: Andekilde er nærmest ligeglad med, hvad hans vej kommer til at hedde.<br>Det endte med byrådet tiltrådte udvalgets forslag uden afstemning.
  
 
Jordbruger Morten Andreasen, der havde et jordlod med vand- og stampemølle i [[Nygård]], flyttede til Nykøbing, og drev her et større landbrug hvor Brorsonsvej og Kingosvej ligger, indtil han 1860 købte den store have af Købmand Madsen, og opførte her gæstgiveriet "[[Frederik den VII]]", det senere [[Havnekroen]].
 
Jordbruger Morten Andreasen, der havde et jordlod med vand- og stampemølle i [[Nygård]], flyttede til Nykøbing, og drev her et større landbrug hvor Brorsonsvej og Kingosvej ligger, indtil han 1860 købte den store have af Købmand Madsen, og opførte her gæstgiveriet "[[Frederik den VII]]", det senere [[Havnekroen]].

Versionen fra 21. maj 2017, 18:21

Kingosvej, Nykøbing Sjælland.

1952 den 23. januar har byrådet vedtaget navnet "Kingosvej", da vejen nu efterhånden er ved at blive bebygget.

At vejen er opkaldt efter salmedigteren Kingo er en tilfældighed, og han har såvidt vides heller ikke haft nogen tilknytning til Nykøbing Sjælland.

Referat fra byrådsmødet i Holbæk Amts Venstreblad 23. januar 1952:
Kingosvej og Brorsonsvej
Endelig indstillede vejudvalget, at man gav den nye vej ned over Andekildes parkbebyggelse og vejen ved siden af på matr. nr. 8a navne,
idet de nu begynder at blive beboet. Andekilde foreslog at kalde sin vej for "Parkallé", men det syntes udvalget ikke om.
Det foreslog at kalde de to nye veje henholdsvis Kingosvej og Brorsonsvej. Vore salmedigtere er jo i forvejen repræsenteret på Grundtvigsvej.
Det kan siges at byrådet ikke just råbte hurra for dette forslag.
Sagfører Gideon syntres Andekildes forslag til den ene vej var godt, og han pegede iøvrigt på, at de to veje nord for Østre Lyngvej ud mod
Rørvigvej også godt kunne få navne.
Lærer Holm syntes absolut ikke om de foreslåede navne og ville ikke stemme for dem.
E. C. Larsen: Andekilde er nærmest ligeglad med, hvad hans vej kommer til at hedde.
Det endte med byrådet tiltrådte udvalgets forslag uden afstemning.

Jordbruger Morten Andreasen, der havde et jordlod med vand- og stampemølle i Nygård, flyttede til Nykøbing, og drev her et større landbrug hvor Brorsonsvej og Kingosvej ligger, indtil han 1860 købte den store have af Købmand Madsen, og opførte her gæstgiveriet "Frederik den VII", det senere Havnekroen.

1951 den 25 oktober præsenterede murermester C. S. Andkilde det første færdige hus i den projekterede parkbebyggelse bag Nykøbing Sjælland Gasværk.

Foreløbig er der støbt grund til 11 huse, foruden demonstrationshuset.

1953 den 10. februar, på byrådets lukkede møde, oplystes udgifterne for anlægsudgifterne androg ialt 58.917,00 kr., som skal deles mellem 13 grundejere og kommunen, der tager en væsentlig part for grunden ved gasværket.

1954 den 18. december har Tage og Verner Andersen, København, solgt hus nummer 28 på Kingosvej til bagersvend Vagn Hansen, Havnegade.

Der er plads til 82 huse på arealet.

1955 den 15. maj har bygmestrene Tage og Verner Andersen, København, solgt deres sidste hus på Kingosvej til barbermester Chr. Sørensen, Nyrup.

1955 den 15. november har bygmestrene Tage og Verner Andersen, København, solgt et af de nyopførte huse til gartner Helge Christiansen, Kildestræde.

1955 den 7. december har slagter Flemming Jacobsen, Østre Lyng, købt Kingosvej 25 af et konsortium.

1956 den 2. juni har havebyen på Kingosvej fået en grundejerforening, der hedder "Parcelforeningen på Kingosvej".

1964 har kommunen opsagt lejemålet med spejderhytterne, i første omgang pigernes, men drengenes bliver nok også opsagt, men de bliver nok reddet i sidste øjeblik, da spejderne (Marsk Stigs Trop, Nykøbing Sj.) har fået testementeret et sommerhus i Skærby.

1964 den 2. april har entreprenør Carl Andersen fået godkendt en udstykningsplan på 8 tdr. land i fortsættelse af Kingpsvej mod øst, og der er projekteret opførelse af 48 enfamilieshuse.

Det første er allerede beboet, og det er meningen at færdiggøre et om måneden.

Det projekt var faktisk forudsat, at der med tiden kan skabes forbindelse fra den forlængede Kingosvej ud til Østre Lyngvej ved Altavej, og videre af den til Rørvigvej (men det skete som bekendt ikke dengang).


Kilde: "Det stod i" Holbæk Amts Venstreblad 15. oktober 1976. - Holbæk Amts Venstreblad 23. januar 1952 og 11. februar 1953 og 18. december 1954 og 11. maj og 7. december 1955 og 26. september 1955 og 2. juni 1956 og 29. juni 1960 og 6. september 1962 og 23. marts 1964 og 2. april 1964.--SOC 15. mar 2014, 19:28 (CET)