Forskel mellem versioner af "Nykøbing Sjælland station"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
m
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Nykøbing station.jpg|300px|thumb|left|Nykøbing Sjælland station omkring år 1900. - Foto: SOCs arkiv.]]Nykøbing Sjælland station blev anlagt øst for købstaden på et dengang øde område.
+
[[Fil:Nykøbing station.jpg|350px|thumb|left|Nykøbing Sjælland station omkring år 1900. - Foto: SOCs arkiv.]]Nykøbing Sjælland station blev anlagt øst for købstaden på et dengang øde område.
  
 
Den anseelige bygning rummede foruden banens ekspeditionslokaler tillige posthus, bolig for stationsforstanderen og postmesteren m.v.
 
Den anseelige bygning rummede foruden banens ekspeditionslokaler tillige posthus, bolig for stationsforstanderen og postmesteren m.v.

Versionen fra 25. okt 2011, 11:45

Nykøbing Sjælland station omkring år 1900. - Foto: SOCs arkiv.
Nykøbing Sjælland station blev anlagt øst for købstaden på et dengang øde område.

Den anseelige bygning rummede foruden banens ekspeditionslokaler tillige posthus, bolig for stationsforstanderen og postmesteren m.v.

I pakhuset var indrettet godsekspedition, og i den oprindelige femsporede remise fandtes banens første værksted. Imidlertid blev værkstedet flytte til Holbæk i 1904-05.

Drejeskiven blev i 1949 ombyttet med Asnæs og forlænget af hensyn til kørsel med DSB D-lokomotiver. Atter 1968 blev den igen ombyttet med den fra Holbæk tiloversblevne 14 m drejeskive.

Endvidere findes fast enderampe, kreaturfolde m.m.

Den godt 1 km lange havnebane udgår fra sporarealet mod syd, og den har i tidernes løb haft mange sidespor (til svineslagteri, til et bådeværft m.fl.)

Nykøbing station har i årenes løb undergået mange udvidelser og ændringer. Dette gælder både stationsbygningen, pakhuset, remisen m.v. De første udvidelser fandt sted i 1911-15, i 1920-21 måtte atter udvides, og året efter fik posthuset en større tilbygning. Modernisering af stationsbygningen, og en ny udvidelse af posthuset fandt sted i 1961. Remisen blev samme år udvidet med tilbygning til de nye dieselmotorvogne, og i 1968 anbragtes en traktorremise brugt fra DSB.

Ved banens åbning opførtes på banens bekostning en toldkammerbygning i forlængelse af stationsbygningen, og den blev lejet ud til Toldvæsenet. 1953 blev den overtaget af Nykøbing kommune, som indrettede den til rutebilstation.

I stedet overlod banen et areal syd for hovedsporet til toldvæsenet, som opførte et nyt toldkammer. Da toldstedet blev nedlagt, overtog OHJ den nye bygning, og udlejede den til Nykøbing-Rørvig kommunes tekniske forvaltninmg.

Stationsforstander fra 1931 var Aage Windeløw, som havde været stationsforstander ved Højby station.


Kildehenvisning: Odsherreds Jernbane 1899-1974 udg. af Dansk Jernbane-Klub.--SOC 22. okt 2011, 13:47 (CEST)