Fløjtelaurs

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Forlovelsesbillede af Line og Laurits. - Foto: Eva Kristensen.
Fløjtelaurs, musiker, Kollekolle, Odsherred.

Spillemanden Fløjtelaurs hvis rigtige navn var Jens Laurits Hansen.

Født ved Stokkebjerggård i Egebjerg sogn den 8. november 1873, som søn af Hans og Ane Marie Andersen.

Han begyndte at spille som dreng, og skulle allerede som 8-årig havde været ude og spille til bal.

Fløjtelaurs var en alsidig musiker, der kunne spille på flere instrumenter. Violinen var hans hovedinstrument, men han soillede også tværfkøjte, piccolofløjte og horn.

Han havde tre søskende, Hans Peter, Christine og Lise, men ingen af dem tog musikken op.

Han blev gift med Bodil Line Christine Henriksen (kaldet Line), og i bryllupsgave fik de et husmandssted i Kollekolle ved Vig. Stedet var en udstykning fra Lines barndomshjem, som lå overfor. Adressen på stdet er Gl. Nykøbingvej 36, og huset fungerede i 1980-erne som almindelig familiebolig.

Ifølge de tidligere naboer var line en af sognets smukkeste koner. Line og hendes søster, Amalie, blev kaldt for "prinsesserne".

Fløjtelaurs og Line fik ingen børn selv, men adopterede en datter, som hed Irene. Hun blev sidenhen gift med bagersvend Anton Madsen, som arbejdede på et bageri, der lå tæt på hjemmet, lige op til baneoverskæringen på G. Nykøbingvej nr. 28. Irene og Anton fik 4 børn, Eli, Eva, Kaj og Oda. Irene Madsen døde i 1965, Anton Madsen døde i 1978.
Fløjtelaurs og plejedatteren Irene i haven til hjemmet i Kollekolle 1927. - Foto: Eva Kristensen.

Fløjtelaurs var uddannet som maler, og indrettede sit malerværksted i Kollekolle. Efter sigende skulle han have været en god dekoratør, hvilket huset også bar præg af.

Fløjtelaurs blev kendt som en af Odsherreds store og mest benyttede spillemænd i første halvdel af 1900-tallet. Han har spillet over hele egnen til kroballer, høstfester, gymnastikballer, bryllupper o.lign. Han har spillet morgenmusik og været med i Nykøbing Byorkester til dets opløsning i 1914. I nogle få år, sidst i 1920-erne, blev det forsøgt at skabe et "Odsherreds Symfoniorkester", og her var Fløjtelaurs også med.

Da Odsherreds Folkedanserforening (O.F.) blev stiftet i 1929, var Fløjtelaurs den første spillemand.

Han var formand og kasserer i den lokale orkesterforening, som var datidens fagforening for udøvende musikere.

Fløjtelaurs var kendt for at være en original, forstået på flere måder. Først og fremmest var han noget af et musikalsk geni, en dygtig musiker, der spillede næsdten alt på sine instrumenter.

Det siges, at han kaldtes "Fløjtelaurs" fordi han ofte spillede fløjte når han gik på vejen. En endnu sjovere forklaring er dog historien om dengang han var ude og spille til dans, og var blevet så fuld, at han pludselig skvattede ned af stolen, og tabte violinen så den føj hen ad gulvet. Uanfægtet skulle han herefter have hevet sin fløjte op af jakkelommen, og spillet videre liggende på ryggen.

Hans repertoire spændte vidt - fra gammeldags dansemusik, som f.eks. polka, vals, trippevals, sekstur og andre turstykker - til det mere moderne dansemusik dengang, som f.eks. tango, foxtrot og wienervals, selom han var mest kendt for at spille det gammeldags.

Man har kendskab til mindst 40 musikstykker, som han selv har komponeret, men man ved også der er flere.

Fløjtelaurs blev godt 70 år. Han døde den 31. maj 1944, og blev begravet på Vig Kirkegård, men gravstedet er desværre slettet i dag.

Line blev betydelig ældre, idet hun døde som 84-årig den 30. juni 1959.


Odsherred var på daværende tidspunkt rig på spillemænd, og Fløjtelaurs har spillet med de fleste. Nogle af dem han spillede med var:

Harald Nielsen, også kaldet "Musikerharald".
Odsherreds Folkedansere foran Vig Forsamlingshus, til venstre i billedet ses Fløjtelaurs med violinen.

Laurits Henriksen, Vig.

Martin Madsen, Grevinge, også kaldet "Mekanicus".

Georg Hansen, Egebjerg, spillede ikke i mange år på grund af sygdom.

Valdemar Hansen, Morsø.

Jens Frederiksen, Vig.

Barber Oskar Hansen, Fårevejle.

Barber Niels Nielsen, Grevinge.

Sophus "Trommeslager" Jensen (Sophus Jensen), Nykøbing Sjælland.

Verner Nielsen, Asnæs.

Meja Petersen, Vig, der spillede klaver, og var gift med Nikolaj Petersen, der var musiker i Odsherreds Symfoniorkester.

+

Se også: Odsherreds Folkedansere 1939.


Kilde: Fløjtelaurs, en spillemand fra Odsherred 1873-1944, af Line Hansen, Torben Hviid & Erik Hoffmann--SOC 7. dec 2012, 16:25 (CET)