Vandtårnet

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Vandtårnet - Nykøbing Sjællands uofficielle vartegn. Bemærk, det er i december måned, så på toppen har det skam et juletræ med lys. - Foto: SOC.
Vandtårnet i Nykøbing Sjælland.

"Nykøbing Sjællands vartegn".

Vandtårnet er ikke et gammelt borgtårn, men er bygget i 1913.

Da Nykøbing i 1912 var ivrig efter at få byggeriet af det nye Sindssygehospital (Amtshospitalet) hertil, lovede man bl.a. at forsyne hospitalet med den fornødne mængder vand.

Modstanderne af byggeriet havde som deres væsentligste argument, at byen ikke kunne klare dette. På dette tidspunkt klaredes vandforsyningen til byen af vandværkets 2 lige kraftige gasmotorer.

Behovet var dog så ringe, at man ved dagligt at benytte den ene motor i 6-8 timer kunne oppumpe ca. 50.000 kbm. vand om året. ved at bruge begge motorer kunne man oppumpe langt mere vand end behovet var for både byen og hospitalet.

For hospitalet var det årlige forbrug anslået til 70.000 kbm. Alligevel var bystyret betænkelig ved at sætte deres lid til disse to motorer alene, og man påtænkte derfor at anskaffe en motor betydelig stærkere en de to værende tilsammen, så der ikke opstod en krisesituation.

Da man 1915 tog hospitalet i brug, viste det sig beregningerne holdt stik, men hvad man ikke i byen havde regnet med var, at byggeriet fortsatte med udvidelse af hospitalet så i 1914 blev værket udvidet, og i 1918 blev den landsdækkende sikringsanstalt taget i brug. Herom følgende; Fra bredden af Isefjorden, så nogenlunde svarende til vandværkets placering på det inddæmmede areal af fjorden, er der til Sikringsanstaltens port en højdeforskel på 32 meter. Med datidens teknik viste det sig ikke gørligt at levere vand med tilstrækkeligt tryk til denne bygning, hvorfor bystyret for at opfylde sine løfter til staten så sig nødsaget til at bygge et vandtårn.

Dette skete på den gamle galgebakke (det højeste punkt i byen) ved Engmose, og dermed løstes problemet og Nykøbing fik sit vartegn.

Vandtårnet rummer 80m3, og toppen er 56 meter over havet. - Selve tårnet er 18 meter højt.

Trykhøjden på det gamle værk var 40 meter, men ved det nye kom man op på 60 meter.

Driftsbestyrer 1930 var Viggo Harry Eriksen. Formand for værket var tømrer Olsen, Sindssygehospitalet (Amtshospitalet).

Kildehenvisning: Psykiatrisk Museum, Fyrrehus på Amtshospitalet. - Holbæk amt 1933-34 udg. af Amtshistorisk Forening.--SOC 25. sep 2011, 16:48 (CEST)