Tysk minestryger strandede

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Tysk minestryger strandede, ud for YderbySjællands Odde.

1946 den 13. januar under snetykningen søndag formiddag strandede en tysk landgangsbåd, der var ombygget til minestryger, på kysten ud fra Brokbjerggård, Yderby.

Strandingen var meget dramatisk, og kun ved opbyggelse af de yderste kræfter lykkes det nogle mænd på Sjællands Odde at redde den 16 mand store besætning.

Fartøjet havde været på minestrygning ved Norges Vestkyst, og var nu efter allieret ordre på vej til Kiel i en konvoj bestående af 5 tyske og en norsk minestryger.

På et tidspunkt mistede kaptajnen følingen med de andre skibe, og efter at være sprunget læk og drev ind mod Odden i den voldsomme søgang.

I stedet for at lade skibet løbe mod land, som det var beregnet til, gik mandskabet i bådene 100 meter fra land.

Først sprang 4 mand ud i en lille gummibåd, men den kæntrede straks så de faldt i vandet.

Strandingen var imidlertid observeret inde fra kysten af købmand Johs. Nielsen, Yderby Lyng, og fiskerne Laur. og Otto Nielsen, Yderby, og da båden kæntrede vadede de straks ud i det kolde vand og fik efter store anstrengelser fat i sømændene efterhånden som de drev ind.

Resten af besætningn gik nu ombord i en større redningsbåd, men den kæntrede også, så de fik samme omgang, men blev ligeledes reddet af de tre raske Odboere.

De forkomne sømænd blev indkvarteret hos private, fik nye tørre klæder, og lægen blev tilkaldt, men de var alle sluppet uden varige mén.

Det tilkaldte politi sørgede for de blev anbragt på internatet på Gniben.


Kilde: Odsherred Tidende 14. januar 1946.- --SOC 28. maj 2019, 14:36 (CET)