Rørvig sogn

Fra odswiki
Version fra 16. okt 2011, 10:36 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Rørvig sogn er efter folketællingen 1930 det mindste sogn i Odsherred. Det består af byerne Rørvig, Nakke og Nørrevang. Det er et sted som turister i større og større ...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Rørvig sogn er efter folketællingen 1930 det mindste sogn i Odsherred.

Det består af byerne Rørvig, Nakke og Nørrevang.

Det er et sted som turister i større og større omfang søger hen til, for få steder rummer en så storladen natur, omtrent helt omgivet af vand, mod nord Kattegat, og mod øst og syd Isefjorden.

I sognet findes Flyndersø, som nu er mest eng og moseområde og Dybesø, som ligger 2 meter over havet, er en ferskvanssø, og kun adskilt fra Kattegat med en dæmning på et par meter i bredden.

Ved Isøre i øst samledes i fordums dage høvdingerne til Kongevalg, og her var også toldstedet, hvorfra man kunne kontrollere alle varer, som førstes ind til havnepladserne ved Isefjorden.

Fra Rørvig til Dybesø strækker sig en mægtig indlandsklity, Højsandet, der efter traditionen er opstået om de risgærder, som bønderne anbragte for at standse sandflugten ind over land, og hvorfra man har den skønneste udsigt mod Rørvig kirke med AAmtsplantagen og havet i baggrunden. Omkring kirken, der nu ligger i ensom majestær omgivet af sommerhuse, mener man der i gamle dage har ligget en by, som under sandflugt er forsvundet i det 16. århundrede, hvortil er knyttet sagnet om Marsk Stig, der siges ligget begravet i midtergangen i kirken, og ikke mindst sagnet om "Bruden fra Rørvig".

Rørvig by er fra gammel tid en udpræget sømandsby, ikke fiskerby, idet 155 af de 496 indbyggere omkring år 1890 levede af skibsfart, mens kun 21 levede af fiskeri.

Byen har skiftet markant udseende fra dengang, hvor den nu er præget af de mange turister, der stadig kommer i større og større mængder.

I Rørvig finder man færgerne til Hundested, Lodsoldermandsgården opført i 1861, Rørvig Kro, og flere små restauranter, som er et besøg værd.

Syd for Rørvig ligger Nakkeland og i Nord Nørrevang, der begge tidligere har været øer, men ved hævning og tilsanding nu er forvandlet til halvøer.

Det nordligste punkt helt ud mod Kattegat er Korshage, der sikkert har sit navn fra det som sømærke rejste kors.

Til Rørvig sogn hører endelig Hesselø, hvor der er fundet bosteder fra Stenalderen.


Kildehenvisning: Holbæk amt 1933-34 udg. af Amtshistorisk Forening.--SOC 16. okt 2011, 10:36 (CEST)