Overtro i Vig sogn

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Overtro i Vig sogn i Odsherred.

I Inger Hans Niels gård i Ulstrup måtte vi aftenen før Skærtorsdag tage ovnsttræerne ind, for ellers red heksene på dem, og vi fik dårligt brød i hele det år.

+

Det var også der i Ulstrup, at det blev sagt, at hvis heksene i den samme aften red over "en sløje" (et stykke) rug, så sved det af, og der blev ingen kærne.

+

Når klokken var 12 Nytårsnat, så skulle pigerne stille et lys bag ved spejlet, og da ville de kunne se den, de skulle have til mand.

+

Når karlen var kommet i seng Nytårsaften, så skulle han læse:

Nævn mig den pige,

som min seng skal rede,

som min dug skal brede,

som mit brød skal bage,

som mit navn skal bære,

som min brud skal være med ære.

+

Hos Inger Hans i Ulstrup lå brødet som andre steder på bordendebænken.

Men den ende af det, der var skåret af, måtte vi ikke vende mod døren, for hvis en frugtsommelig kvinde kom ind, så ville hendes barn få "skåret" (skurved) hoved.

+

Når de strøg en kniv på dørtærskelen, så skulle de gå over og spytte på den, for kom der en frugtsommelig kvinde til at gå over den først, da fik barnet hareskår.

+

Når et barn var til dåb i kirken, måtte moderen ikke sove hjemme i den tid, for så ville barnet altid blive søvnig og dvask.

+

De gamle snakkede om, at de kunne give en hyld koldfeberen når de stod ved den og sagde:

Hyld, hyld holde,

jeg rystes af den kåle

fra mig og til dig.

+

Pionerne, som de havde i haven, måtte de ikke give hen, for så døde der et kreatur. (Hønsinge).

+

Hørfrø skulle sås eller drysses uden om agrene, for så havde onde urter og troldtøj ikke magt.

+

Torsdagen har haft sin særlige betydning. Køerne måtte ikke sættes på græs om foråret, eller indbindes om efteråret på en torsdag.

+

Når et høstlæs en dag kom så sent hjem fra marken, at det skulle være på vognen om natten, skulle bagrebet, hvormed læsmeden var bundet, løses, ellers mente gamle folk, at hestene, som havde trukket vognen med læsset hjem, ingen hvile fik den nat.

+

Historikeren Lars Andersen fortæller, at når mine bedsteforældre, der var husfolk i Vig, ikke kunne få smør, så skar de bark af ni slags træer, og kogte det i vand, som da køerne fik at drikke.


Kilde: Folkesagn og Folketro i Odsherred af Lars Andersen 1918.--SOC 12. apr 2013, 14:41 (CEST)