Niels Jørgen Rasmussen

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Niels Jørgen Rasmussen, gårdejer, Seistrup, Odsherred.

Han er født 9. december 1877 i Hårbølle på Møen ud af en søskendeflok på 7.

Han arbejdede ved landbruget en tid.

1904 kom han til Vig sogn, hvor han havde plads forskellige steder, til han blev gårdbestyrer i Seistrup.

1916 døde ejerinden og så købte han gården i Seistrup.

Ved siden af gården drev han en omfattende kreaturhandel.

Han havde en hushjælp, Ingeborg Hansen, der var hos ham i 40 år.

Han var ugift.

+

1946 den 23. april om morgenen nedbrændte den 4-længede gård. Ilden opstod i østre længe, hvor der er hønsehus og vognport, og flammerne blev først set ved den elektriske indføring og målerledningen, så ilden skyldtes utvivlsomt en kortslutning.

Det blæste ret kraftigt, og da gårdens 4 længer var stråtækte og sammenbyggede, bredte ilden sig ret hurtigt til hele ejendommen, der nedbrændte på kort tid.

Naboerne kom hurtigt til stede og hjalp gårdens mandskab med at få dyrene ud, og da røgen blæste bort fra staldene, lykkedes det at redde dyrene og det meste af indboet.

Da man ikke kunne slukke ilden i den kraftige blæst, koncentrerede man sig om der ikke gik ild i gårdejer Peter Larsens gård, der ligger et halvt hundrede meter fra brandstedet. Man dængede vand på stråtagene, og det lykkedes at forhindre ilden i at forplante sig til denne ejendom.

Da gården brændte solgte Niels Jørgen Rasmussen gården til Statens Jordlovsudvalg til udstykning, og købte i stedet villa Fredensbo i Nr. Svinninge.

Niels Jørgen Rasmussen døde 4. august 1957.

+

Statens Jordlovsudvalg udstykkede den i tre tillægsparceller og en hovedparcel på 19 tdr. land.

Det samlede areal er 29 tdr. land.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 31. maj 1946 og 5. august 1957. - Odsherred Tidende 23. april 1946 og 8. december 1947.--SOC 8. apr 2016, 16:37 (CEST)