Kunstnere i Odsherred

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Kunstnere i Odsherred.

I 1800-tallet må nævnes Th. Lundbye, der lavede de dejligste malerier, raderinger og tegninger fra Odsherred.

Men ellers var det ikke mange kunstnere, der beskæftigede sig med egnen.

+

1930 ca. en vinterdag med nyfalden sne, stod to unge mennesker af på Fårevejle station. De medbragte en omfangsrig oppakning med staffelier, malerkasser, rygsække og gamle kufferter med sejlgarn om, og spurgte om vej til Ordrup.

De slog sig ned i et forfaldent hus, som var gravet ind i den stejle skråning overfor møllen på Fårevejle ås.

Det var Kalle Bovin (kaldet "Kalle"), der senere giftede sig med Amy Kragh Jensen og Kaj Ejstrup (kaldet "Greven"), der senere blev gift med malerinden Helga Klitbak (kaldet "klit").

1932 stiftedes kunstnersammenslutningen "Corner).

For der var kommet flere til i Ordrup, bl.a. Viggo Rørup med malerinden Ellen Krause. - Johannes Dörkop med forfatterinden Sally Salminen.

Der var Victor Brockdorff, som da han skulle giftes, så skaffede Odsherreds-malerne ham en billig lejlighed (15 kr. om måneden) på en gård i Veddinge.

Næsten samtidig lejede den nygifte Ernst Syberg sig ind i "Hønsemanden"s hus lige ved siden af Victor Brockdorff.

Maleren og grafikeren Poul Christensen (kaldet "Poul Spejder) lejede sig ind i Møllegården i Ordrup, og en overgang boede Ole Kielberg samme sted.

Kaj Ejstrup og "Klit" flyttede ind hos tække- og spillemanden "Gamle Anders".

Kalle Bovin og Amy købte et hus, der havde rummet en lille købmandsforretning, og som lå oppe på toppen af Fårevejle ås.

Viggo Brockdorff og Ellen Rørup havde derefter slået sig ned i et hyggeligt stråtækt hus i udkanten af Kårup skov.

Dermed var der allerede i slutningen af 1930-erne opstået en levende og talstærk koloni af Odsherreds-malerere i bakkerne omkring Fårevejle, Veddinge og Ordrup.

Gregers Jensen blev senere optaget i "Corner".

Da Kalle Bovin var meget musikalsk, fik de andre også lyst til at udtrykke sig i musik. Viggo Brockdorff lærte at traktere et gammelt klaver. Kaj Ejstrup blev en fremragende fløjtespiller, og efterhånden kom klarinet, horn og andre instrumenter til, så der blev musiceret til den lyse morgen.