Jarlen af Bothwell

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Jarlen af Bothwells historie om hvordan han endte i Fårevejle kirke i Odsherred.

Jarlen af Bothwell før han blev lagt i en rigtig egetræskiste. - Foto: Ukendt.
I Fårevejle kirke ligger Jarlen af Bothwell begravet. Han var skotsk adelsmand, jarl af Bothwell og gift med den skotske dronning Maria Stuart, og han døde som fange på Dragsholm Slot den 14. april 1578, og blev kun 42 år gammel.

Hans rigtig navn var James Hepburn og tilhørte en af Skotlands mest indflydelsesrige slægter. Han blev født i 1537 på Skotlands prægtigste slot, det vældige Bothwell Castle, og da hans far døde blev han den 4. jarl af Bothwell, og derudover blev han kun 20 år gammel storadmiral af Skotland, sherif af Edinburg og Hattington, og endelig foged i Lauderdale.

Mellem katolikker og protestanter hærgede i Europa bitre religionskrige, og et af midtpunkterne for disse fejder var Skotland, hvis befolkning var delt på det religiøse spørgsmål, og ikke mindst Jarlen af Bothwell var meget aktiv i disse spørgsmål, hvilket fik ham både til at vinde og tabe, og også blive smidt i fængsel.

Han foretog også flere rejser til udlandet, og bland andet kom han til Danmark hvor han traf en norsk adelsdame, som ledsagede ham på flere af hans rejser uden at vide at han var gift i forvejen i Skotland.

Men så i 1565 kaldte Maria Stuart ham hjem til Skotland. Hun havde i mellemtiden giftet sig med en svag lord Darnly, og da denne myrdedes i 1567 var det den almindelige opfattelse, at Jarlen stod bag mordet. Han blev da også tiltalt, men da de mægtigste mænd i Skotland bedyrede hans uskyld, lykkedes det ham at blive frifundet.

Derefter lykkedes det Jarlen af Bothwell at blive skilt fra sit norske eventyr, og om det var med eller mod hendes ønske bortførte han Maria Stuart til Dunbar Castle, hvor han gifede sig med hende.

Men nu var det slut med borgernes tålmodighed, og der rejste sig en opstand mod jarlen og dronningen. Maria Stuart blev fængslet og Jarlen måtte flygte over hals og hoved til Orkney og Shetlandsøerne som han rådede over. Men også her måtte han flygte fra, og til sidst kom han forklædt som matros til Bergen i Norge.

Men da de norske lokale myndigheder havde fastslået hans identitet, var han så uheldig at den unge norske adelsdame anklagede ham for bigami, og så blev han smidt i fængsel igen i Malmøhus.

Den danske konge Frederik den 2. så ham som måske en "varm kartoffel", men også som en vigtig brik i det storpolitiske spil, så han indsatte ham som fange på Dragsholm Slot i juni 1573.

Om Jarlens sidste leveår har det ikke været muligt at finde noget, men en almindelig antagelse er, at da han var en prominent fange, så har fængselsopholdet dog været tåleligt.

Andre kan dog fortælle, at fængselsopholdet blev strengere og strengere, så han til sidst blev sindssyg. Han døde den 14. april 1578 - 41 år gammel - efter 5 års fangenskab i Norge og 5 års fangenskab på Dragsholm Slot.

Han blev gravsat i Fårevejle kirke, hvor han i mange år lå til offentlig skue i en glaskiste, og Fårevejle kirke var rigtig velbesøgt indtil en forargelig mediestorm endelig sluttede med han blev gravsat.

7. februar 1975 skrev Holbæk Amts Venstreblad, at nu lægges jarlen i en lukket egetræskiste, som alle andre.

Kisten vil dog stadig være at finde i Jarlen af Bothwells kapel, der indrettedes i kirken i 1949.

Kisten fremstilles på Nationalmuseets snedkeri, og laves i den stil, der fandtes i 1600-tallet. Kisten forventes færdig i foråret 1975.

1976 den 18. oktober var det så slut, for da blev Jarlen af Bothwell lagt i en rigtig kiste.


Se også: Jarlen af Bothwells Kapel 1949 - 1.

Se også: Jarlen af Bothwells Kapel 1949 - 2.

Se også: Jarlen af Bothwells Kapel 1949 - 3.

Se også: Jarlen af Bothwells Kapel 1949 - 4.

Se også: Jarlen af Bothwells Kapel 1949 - 5.


Kilde: Danske Kirker og Præstegårde bind 1 og diverse skrifter og brochurer om Odsherred. - Odsherred Kysten 21. oktober 1976. - Holbæk Amts Venstreblad 7. februar 1975.--SOC 26. jun 2011, 15:01 (CEST)