Isøre Ting

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Isøre Ting

Fra omkring år 500 til 1200.

Der synes at være en lang tradition for kongevalg på Isøre Ting. Sagnene nævner direkte valgene af Høder, Harald Hen og Niels, og inddirekte at det var gammel skik at danskerne valgte deres konge her; det blev fremhævet som uskik, hvis man af en eller anden grund fraveg traditionen. Efter valget på Isøretinget hyldes kongen på enkelte landsting.

sandsynligvis var der tale om, at stormændne fra hird og flåde mødtes på tinge. Rigets opdeling i fire landskaber med næsten to hundrede herreder og underliggende skibener, der hver var pligtig til at stille et skib til rådighed for ledningsflåden, betød at man kunne sende styres- eller tillidsmænd til tinget når der skulle træffes beslutninger af national betydning.

Tingtraditionen byggede på oldgammel frimandsret og folkestyre for fælles anliggender. Man satte hinanden stævne, hvor man i nogle dage diskuterede, argumenterede, kævledes og strides under indtagelse af megen mjød, så alle ideer, indvendinger, frustrationer og fordomme kom til udtryk.

Herefter sov man rusen ud, og bagefter traf man en nøgtern beslutning i fællesskab.


Kildekenvisning: Sagn og Sagaer om kongerne i Rørvig af Kurt Sørensen.--SOC 13. sep 2011, 13:07 (CEST)